Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
FEspirator uspešno prestal testiranje (foto: fe.uni-lj.si)
FEspirator uspešno prestal testiranje | (foto: fe.uni-lj.si)

FEspirator: Uspešna zgodba ljubljanske fakultete za elektrotehniko

Oddaje | 30.04.2020, 09:50 Nataša Ličen

V razmahu epidemije Covid-19 je v Italiji prišlo do pomanjkanja respiratorjev, ki so nujni za bolnike na intenzivnem zdravljenju. Da do podobnega scenarija ne bi prišlo tudi v Sloveniji, je po več vzporednih poteh sredi marca nastajala iniciativa »Slovenski respirator«.

Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona lahko narediš ventilator. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator zagotovo ocena 11.

Izredno kratek čas razvoja, omejena dobavljivost komponent in uvedba izrednih razmer so bile ovire, ki pa se jih nekatere razvojne skupine niso ustrašile. Ena izmed spontanih iniciativ se je porodila tudi na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, na pobudo prof. dr. Marka Topiča, ki se je 16. marca predčasno vrnil z gostovanja v ZDA. Le uro in pol po njegovem pristanku so se sodelavci na Katedri za elektroniko odločili, da gredo v izvedljivostno študijo in razvoj čim bolj preprostega ventilatorja.
Z veliko vnemo so skupaj z industrijskimi partnerji začeli z delom in razvojem medicinskega ventilatorja, ki so ga poimenovali »FEspirator«.
Izr. prof. Marko Jankovec, vodja razvoja pri projektu FEspirator, ki je v svojo ekipo vključil tudi študente: »To je neverjetna zgodba. Več skupin se je trudilo in vsi so bili zelo uspešni, našo rešitev je res najbolj odlikovalo to, da je preprosta, zato tudi najcenejša za proizvedbo, hkrati pa zaradi inteligentnega krmiljenja in senzoriko ravno tako uspešna in uporabna.«

Medicinski ventilator je približno 30 ljudi razvijalo dobesedno dan in noč.

Do prvega testiranje prototipa je bilo časa za razvoj le 14 dni
Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko pri razvoju ventilatorja sodelujejo sodelavci Katedre za elektroniko in Katedre za mehatroniko.
»Ekipa Fakultete za elektrotehniko je medicinski ventilator od 25. marca do prvega testiranja, ki je bilo na UKC Ljubljana 10. aprila, razvijala dobesedno dan in noč, brez odmora. Ekipa je res stopila skupaj in pokazala timski duh in zagnanost, brez česar nam poleg ustreznega znanja in zunanjih partnerjev ne bi uspelo razviti ustreznega prototipa« je o razvoju prototipa medicinskega ventilatorja povedal Jankovec.

FEspirator je inovativen medicinski ventilator Fakultete za elektrotehniko UL
FEspirator je inovativen medicinski ventilator Fakultete za elektrotehniko UL © fe.uni-lj.si

Pri razvoju »FEspiratorja« je tako sodelovalo preko 30 ljudi, ki so skupaj za razvoj prvega prototipa namenili preko 1000 ur.
Prototipe ventilatorjev so testirali na simulacijski lutki v UKC Ljubljana
V petek, 10. aprila, je bilo na UKC Ljubljana v Simulacijskem medicinskem centru prvo testiranje prototipov delujočih medicinskih ventilatorjev na simulacijski lutki. Poleg skupine Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sta ventilator razvijali še skupina g. Janeza Pirca s sodelavci izpodjetja Fotona in skupina podjetja Lotrič Meroslovje pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana.

Naprava je pripravljena za reševanje življenj.

Vse tri skupine so prikazale delujoče prototipe z izredno inovativnost, ki jo je strokovna komisija KC LJ skozi štiri faze testiranja ovrednotila in določila termin dokončnega testiranja prototipov čez 14 dni. Ne glede na to, da so se skupine predstavile vsaka z drugačno rešitvijo, so pri razvoju med sabo sodelovale.
»FEspirator je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona, ki je srčika tega ventilatorja, lahko narediš ventilator, ki dosega v grobem vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator sigurno ocena 11,« je FEspirator po preizkušanju ocenil vodja Strokovne komisije KC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med.


Razviti prototip FEspiratorja odlikujejo inovativne rešitve in napredni algoritmi za številne funkcionalnosti, značilne za profesionalne medicinske ventilatorje. Med drugim hitra in natančna regulacija tlaka, samodejno zaznavanje vdiha in večstopenjsko alarmiranje. S tem naprava presega nivo pripomočka pri dihanju in se približuje profesionalnim ventilatorjem. Naprava je tako že sedaj nared za reševanje življenj v morebitnih izrednih razmerah pandemije.

Oddaje, Via positiva
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...