Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
FEspirator uspešno prestal testiranje (foto: fe.uni-lj.si)
FEspirator uspešno prestal testiranje | (foto: fe.uni-lj.si)

FEspirator: Uspešna zgodba ljubljanske fakultete za elektrotehniko

30.04.2020, 09:50 Nataša Ličen

V razmahu epidemije Covid-19 je v Italiji prišlo do pomanjkanja respiratorjev, ki so nujni za bolnike na intenzivnem zdravljenju. Da do podobnega scenarija ne bi prišlo tudi v Sloveniji, je po več vzporednih poteh sredi marca nastajala iniciativa »Slovenski respirator«.

Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona lahko narediš ventilator. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator zagotovo ocena 11.

Izredno kratek čas razvoja, omejena dobavljivost komponent in uvedba izrednih razmer so bile ovire, ki pa se jih nekatere razvojne skupine niso ustrašile. Ena izmed spontanih iniciativ se je porodila tudi na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, na pobudo prof. dr. Marka Topiča, ki se je 16. marca predčasno vrnil z gostovanja v ZDA. Le uro in pol po njegovem pristanku so se sodelavci na Katedri za elektroniko odločili, da gredo v izvedljivostno študijo in razvoj čim bolj preprostega ventilatorja.
Z veliko vnemo so skupaj z industrijskimi partnerji začeli z delom in razvojem medicinskega ventilatorja, ki so ga poimenovali »FEspirator«.
Izr. prof. Marko Jankovec, vodja razvoja pri projektu FEspirator, ki je v svojo ekipo vključil tudi študente: »To je neverjetna zgodba. Več skupin se je trudilo in vsi so bili zelo uspešni, našo rešitev je res najbolj odlikovalo to, da je preprosta, zato tudi najcenejša za proizvedbo, hkrati pa zaradi inteligentnega krmiljenja in senzoriko ravno tako uspešna in uporabna.«

Medicinski ventilator je približno 30 ljudi razvijalo dobesedno dan in noč.

Do prvega testiranje prototipa je bilo časa za razvoj le 14 dni
Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko pri razvoju ventilatorja sodelujejo sodelavci Katedre za elektroniko in Katedre za mehatroniko.
»Ekipa Fakultete za elektrotehniko je medicinski ventilator od 25. marca do prvega testiranja, ki je bilo na UKC Ljubljana 10. aprila, razvijala dobesedno dan in noč, brez odmora. Ekipa je res stopila skupaj in pokazala timski duh in zagnanost, brez česar nam poleg ustreznega znanja in zunanjih partnerjev ne bi uspelo razviti ustreznega prototipa« je o razvoju prototipa medicinskega ventilatorja povedal Jankovec.

FEspirator je inovativen medicinski ventilator Fakultete za elektrotehniko UL
FEspirator je inovativen medicinski ventilator Fakultete za elektrotehniko UL © fe.uni-lj.si

Pri razvoju »FEspiratorja« je tako sodelovalo preko 30 ljudi, ki so skupaj za razvoj prvega prototipa namenili preko 1000 ur.
Prototipe ventilatorjev so testirali na simulacijski lutki v UKC Ljubljana
V petek, 10. aprila, je bilo na UKC Ljubljana v Simulacijskem medicinskem centru prvo testiranje prototipov delujočih medicinskih ventilatorjev na simulacijski lutki. Poleg skupine Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani sta ventilator razvijali še skupina g. Janeza Pirca s sodelavci izpodjetja Fotona in skupina podjetja Lotrič Meroslovje pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana.

Naprava je pripravljena za reševanje življenj.

Vse tri skupine so prikazale delujoče prototipe z izredno inovativnost, ki jo je strokovna komisija KC LJ skozi štiri faze testiranja ovrednotila in določila termin dokončnega testiranja prototipov čez 14 dni. Ne glede na to, da so se skupine predstavile vsaka z drugačno rešitvijo, so pri razvoju med sabo sodelovale.
»FEspirator je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Nisem si mogel misliti, da iz predihalnega balona, ki je srčika tega ventilatorja, lahko narediš ventilator, ki dosega v grobem vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator sigurno ocena 11,« je FEspirator po preizkušanju ocenil vodja Strokovne komisije KC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med.


Razviti prototip FEspiratorja odlikujejo inovativne rešitve in napredni algoritmi za številne funkcionalnosti, značilne za profesionalne medicinske ventilatorje. Med drugim hitra in natančna regulacija tlaka, samodejno zaznavanje vdiha in večstopenjsko alarmiranje. S tem naprava presega nivo pripomočka pri dihanju in se približuje profesionalnim ventilatorjem. Naprava je tako že sedaj nared za reševanje življenj v morebitnih izrednih razmerah pandemije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Via positiva

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...