Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski otroci iz Mannheima ob nadškofu Uranu leta 2014 (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Slovenski otroci iz Mannheima ob nadškofu Uranu leta 2014 | (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)

Alojz Uran in Slovenci po svetu

Cerkev na Slovenskem | 19.04.2020, 18:00 Matjaž Merljak

Pokojni msgr. Alojz Uran je bil med letoma 2000 in 2006 delegat Slovenske škofovske konference za Slovence po svetu, naprej kot ljubljanski pomožni škof, od leta 2004 pa kot ljubljanski nadškof metropolit. V tem času obiskoval slovenske skupnosti v sosednjih državah, pa tudi v Evropi in po svetu. Ob tem je pogosto obiskal naš studio in povedal svoje vtise po obiskih in srečanjih ali pa prišel z božično oz. Velikonočno poslanico za rojake.

Prvič se je za oddajo Slovencem po svetu in domovini tako oglasil konec leta 2000 in takrat povedal, da je septembra obiskal rojake v Kanadi, udeležil se je tudi Baragovih dni. Lepe vtise je doživel tudi na potovanju med rojaki v Franciji novembra in decembra tega leta. S šoferjem in osebnim tajnikom Milanom Ovscem sta naredila kar 6000 kilometrov. Njegov opis je tudi zgodovinski prerez imen slovenskih duhovnikov, ki so delovali v Evropi in hkrati spodbuda, ki velja tudi devetnajst let za tem.

Aprila leta 2001 se je po telefonu javljal iz Kanade in od tam poslal tudi velikonočna voščila, kjer je preživljal praznike. Enomesečni obisk je začel na zahodu in ga končal na vzhodu te severnoameriške države. Med drugim je obiskal Vancouver, Edmonton, Hamilton in Toronto. Ponekod je že doživljal pomlad s temperaturami čez 20 stopinj Celzija, drugje je bila še zima. Na srečanja je prišlo veliko mladih in otrok.

Na Bargovih dnevih 2011
Na Bargovih dnevih 2011 © Arhiv Radia Ognjišče

Leta 2001 je poslušalce nagovoril ob izseljenski nedelji, ki je prva v juliju. Ob tem je spomnil na ponovno oživitev Rafaelove družbe, hkrati pa - ker je bila to desetletnica samostojne Slovenije - opozoril na velika prizadevanja rojakov po svetu za hitro mednarodno priznanje države: "Čeprav so mnogi doživeli veliko krivic in ponižanj s strani prejšnje države in političnega vodstva, so ohranili ljubezen do rodne zemlje in trdno narodno zavest ... Uporabili so vse svoje in poznanstva pomembnih političnih dejavnikov v prid Slovenije in njene mednarodne promocije. Pri tem je igral veliko vlogo ugled, ki so ga in ga še uživajo v svojem okolju."

Kot delegat za Slovence po svetu je kar dvakrat obiskal rojake v Argentini: novembra 2001 in novembra 2004. Bil je v Buenos Airesu, Mendozi, Bariločah in povsod občudoval veliko vnemo za ohranjanje slovenstva, kulture in vrednot ob močni opori na krščansko vero. Iz njegovih pripovedi vre navdušenje za prostovoljstvo in močne družinske vezi med argentinskimi Slovenci.

V Essnu leta 2014
V Essnu leta 2014 © Arhiv slovenske misije v Essnu

Obiskal je tudi rojake v Clevelandu, kjer jih je v marcu leta 2003 pripravil na veliko noč. Takrat jim je na srce polagal, naj pripravijo čim več srečanje, kjer bo možnost za ohranjanje slovenske besede. Med drugim je bil v New Yorku pri obeleževanju 85-letnice slovenske skupnosti in v San Franciscu ob 100-letnici slovenske župnije.

Veliko je bilo srečanj in obiskov pri rojakih v sosednjih državah. Z rojaki je bil povezan tudi izven obdobja, ko je bil delegat za Slovence po svetu, pred tem in po tem. V Avstraliji je bil dvakrat (leta 1995 in leta 1998), v zadnjem desetletju je bil na več slovesnostih v evropskih slovenskih skupnostih.

Med slovenski rojaki v Stuttgartu leta 2010
Med slovenski rojaki v Stuttgartu leta 2010 © Matjaž Merljak

V rojaki na vzhodu Francije 2011
V rojaki na vzhodu Francije 2011 © Arhiv Radia Ognjišče

Veliko zanimanje za podobice tudi v Mannheimu leta 2014
Veliko zanimanje za podobice tudi v Mannheimu leta 2014 © Arhiv Radia Ognjišče

Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu, Teme, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju