Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Starejši (foto: Rok Mihevc)
Starejši | (foto: Rok Mihevc)

Tudi praznovanje v bolnišnicah in domovih za starejše bo drugačno

11.04.2020, 13:00 Andrej Šinko

Letošnja velika noč bo drugačna, nekoliko manj sicer za zaposlene v zdravstvu, policiji in drugih dežurnih službah, ki bodo tako kot pretekla leta praznike preživeli na delovnem mestu. Še bolj sami in ločeno od družine kot pretekla leta pa bodo zaradi epidemije veliko noč praznovali oskrbovanci domov za starejše in hospitalizirani v bolnišnicah. Nekateri zaporniki pa so bili predčasno izpuščeni oziroma jim je bilo prestajanje kazni prekinjeno.

Zaradi epidemije je vzdušje v bolnišnicah precej manj praznično kot pretekla leta. V tamkajšnjih kapelah letos ni obredov, niti svetih maš, prav tako pa velja prepoved obiskov. Bolniški duhovnik Miro Šlibar pravi, da naj bližnje pokličemo po telefonu, ali se z njimi povežemo prek videoklica. Na njihovo željo pa naj se potrudimo, da jim omogočimo tudi pogovor z duhovnikom prek telefona. »Tudi sam imam v tem času kar nekaj bolnikov, ki jih občasno pokličem v bolnišnico, da se pogovorimo, kaj zmolimo in jih blagoslovim. Če nič od tega ni mogoče jih v duhu prenesite pred televizijski ali radijski sprejemnik, ko je sveta maša. Tja zraven lahko postavite tudi kakšno njihovo fotografijo, otroci pa jim lahko narišejo kakšno risbico. Kako veseli bodo, ko bodo to slišali,« je dejal sogovornik.

Šlibar je pozval, da se v molitvi spomnimo tudi vseh zdravstvenih delavcev in drugih, ki v teh dneh udejanjajo veliki četrtek, z umivanjem in hranjenjem, ter so kot »duhovniki« v ljubečem služenju, ponekod tudi zelo izpostavljeni nevarnosti okužbe. »Želja vseh nas je, da bi tudi v bolnišnicah v teh dneh doživljali bližino Vstalega, katerega usmiljene se ne ustavi,« je zaključil.

Podobno je tudi v domovih za starejše. V večih so neposredno soočeni z epidemijo, zaradi bolezni covid 19 so izgubili tudi več stanovalcev. Zaradi takšnih informacij, starejši doživljajo posebne stiske. Vendar pa kot je pojasnila predstavnica Doma Sv. Jožefa v Celju Irena Švab Kavčič so se, kljub vsem omejitvam, ki veljajo, s stanovalci v tem času še tesneje povezali.

»Zanimivo, da običajno svarimo pred uporabo sodobnih komunikacijskih sredstev, sedaj pa jih tudi v našem domu pridno izkoriščamo,« je še dejala Švab Kavčičeva in dodala, da se tako lahko oskrbovanci povezujejo s sorodniki in z bližnjimi. Stanovalcem sicer prek televizije omogočajo tudi neposreden prenos vseh obredov in svetih maš iz tamkajšnje cerkve.

Manj praznično je tudi v 14 zaporih po Sloveniji, kjer letos ni svetih maš. »So pa zaprte osebe spodbujene, da sprejmejo vsebino, ki jo v teh dneh posredujejo mediji. Zato želim vsem medijem izraziti zahvalo, da delite vsebino teh prazničnih dni, ki bogati tudi zaprte osebe,« je dejal duhovnik Robert Friškovec. Nekaterim zapornikom je bilo zaradi epidemije prestajanje kazni tudi prekinjeno oziroma so bili predčasno izpuščeni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...

O avtorju