Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ernest Petrič (foto: Osebni arhiv)
Ernest Petrič | (foto: Osebni arhiv)

Petrič: Ta virus je velika grožnja našemu načinu življenja

Slovenija | 07.04.2020, 10:20 Alen Salihović Jože Bartolj

Kako razumeti sedanji trenutek, ko je koronavirus precej omejil vsakdanje življenje državljanov, javnih organizacij, gospodarskih družb, verskih in kulturnih ustanov, športnih dogodkov, smo vprašali profesorja dr. Ernesta Petriča. Za oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« je poudaril, da je ta virus velika grožnja našemu načinu življenja.

»Ta trenutek je potrebno razumeti, kot izredno pomemben. Izredno pomemben! Gre za izjemno situacijo. Eno od situacij, če hočete gotovo najpomembnejšo v našem stoletju, kakršne se ne ponovijo pogosto. Gre za položaj, ki vpliva tako rekoč na vse vidike življenja ljudi. Ta virus bo pustil za seboj velike posledice, ne samo v manku glede življenja ljudi, nekateri recimo v Nemčiji, ocenjujejo, da utegnejo biti številke v deset tisočih, v ZDA še več kot to, videli bomo, kako se bodo stvari razvijale, ampak ta virus je velika grožnja našemu načinu življenja,« je bil jasen Petrič. In še dodal, da je virus grožnja tudi gospodarskemu položaju v svetu. »Številne gospodarske dejavnosti bodo utrpele veliko škodo. Državne finance bodo utrpele veliko škodo. Težko bo plačevati dolgove, ki sedaj nastajajo. Dolgo časa bo trajalo, da se bo gospodarstvo in pa državne finance in sploh način življenja postavil na noge in mogoče lahko celo rečem, da tako kot je bilo več ne bo,« je povedal.

Dr. Petrič je razmišljal tudi o dneh, ko je pred nami največji praznik krščanstva – velika noč. Cerkve so zaprte; učenci, dijaki in študentje se šolajo na daljavo; mnogi javni uslužbenci delajo od doma, videokonference postajajo nekaj običajnega ... Upajmo, da te nenadne spremembe, ki so za vse nekaj novega, ne bodo pustile posledice tudi za čas, ko bo epidemija za nami. Dr. Petrič izjemno ceni pristen stik med ljudmi, ki pa ga zdaj ni ... Po drugi strani imamo množico ljudi, od zdravstvenega osebja, zaposlenih v trgovinah, v domovih za ostarele ... tudi v medijih, do policistov, članov civilne zaščite, številnih prostovoljcev in vojakov, ki so prekomerno obremenjeni z delom. To so pravi heroji našega časa, pravi dr. Petrič in spodbuja, da jim s svojim početjem ne nalagamo več dela, ko ga že imajo. To lahko naredimo tako, da se držimo priporočil, ki nam jih v teh dneh daje država, da ostajamo doma.

V času, ko je smrtonosni virus ogrozil tudi našo državo, se je pri nas menjala oblast, ki je ob podpori stroke najbolj odgovorna za usmerjanje družbe in iskanje najboljših rešitev za vse. V ta trenutek sodi tudi Spomenica, objavljena s strani Katedrale svobode: Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem. Med podpisniki je bil tudi on. V oddaji nam je spomenico nekaj bolj predstavil in hkrati povedal, da je pravzaprav v nobenem mediju niso celovito predstavili ...

Težko bo plačevati dolgove, ki sedaj nastajajo.

V oddaji je spregovoril tudi o sprejemanju ukrepov za zajezitev epidemije in se ob sklepu ustavil še ob 30-letnici prvih demokratičnih volitve. »Brez poštenih, svobodnih, demokratičnih volitev prave demokracije ni. Take volitve so pogoj za to, da je neka družba demokratična,« je povedal.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.