Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pomagajmo mladim na poti uresničitve njihovih izobraževalnih hotenj.  (foto: pixabay)
Pomagajmo mladim na poti uresničitve njihovih izobraževalnih hotenj. | (foto: pixabay)

Pri vzgoji mladostnika ključna družina

Slovenija | 11.03.2020, 19:59 Andrej Šinko

Teden katoliškega šolstva je odmeval tudi v današnji oddaji Pogovor o, ki jo namenjamo vzgoji. S predstavniki dijaških domov smo osvetlili vlogo krščanskih vrednot, družinskega okolja in drugega, kar pomembno vpliva na izoblikovanje mladostnika.

Tako v katoliških šolah kot dijaških domovih dajejo poseben poudarek krščanskim vrednotam, ki se jih trudijo prenašati na mlade. »Zdi se mi, da je krščanska vera, rast v veri, nekaj temeljnega za vsakega človeka, zlasti za mladega. In če jim na pravi način predstavimo vero, če jim pomagamo pri rasti v veri, potem se mi zdi, da mladi to sprejmejo. In lahko zrastejo v odgovorne in zrele kristjane,« je o pomenu prenašanja krščanskih vrednot dejal ravnatelj Doma Janeza Boska Peter Končan.

Za številne mladostnike, zlasti tiste, ki se odločijo za bivanje v dijaškem domu, je prav prehod v srednjo šolo korak do večje samostojnosti, ki pa za vse ni enostaven. »Pomembno je, da takrat, ko zaznamo, da bo nekdo šel težje po poti, da smo ob njem, da mu pomagamo, da mu svetujemo. Da ga toliko bolj vključujemo v delo skupine in da skušamo doseči to, da se mladostnik oziroma mladostnica počutita sprejetega oziroma dobro,« je poudaril ravnatelj Jegličevega dijaškega doma Rihard Režek.

Pri vzgoji in premagovanju ovir mladostnika je ključni element družina. Številni starši sicer otroke predolgo zavijajo v vato, s tem pa mladostniki precej pozneje osvojijo to, kar bi lahko že ob prehodu v srednjo šolo. »Zato se mi zdi, da je potrebno starše spodbuditi, da se njihova vloga preoblikuje. Torej otroka ne izgubijo, ampak se njihov odnos z otrokom preoblikuje,«je pojasnila ravnateljica Dijaškega doma Antona Martina Slomška dr. Lidija Hamler.

Če so sprva bili izmenjav in mednarodnih sodelovanj deležni predvsem študenti, je danes več tega tudi pri dijakih. V Vipavi pa imajo tudi približno 10 odstotkov dijakov, ki prihajajo iz zamejstva. »Ker se naučijo nekega povezovanja med seboj. Gre za različno kulturo, čeprav so samo čez mejo v Italiji. Ampak se morajo naučiti nekega odnosa sprejemanja druge kulture,« je poudarila pomočnica ravnatelja Dijaškega doma škofijske gimnazije Vipava Ivica Čermelj.

V tednu katoliškega šolstva poteka zbiranje sredstev za izobraževanje socialno ogroženih učencev in dijakov na katoliških izobraževalnih ustanovah. Pomagate jim lahko tako, da pokličete na telefonsko številko 01 47 02 102 in sporočite svoj dar.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Pogovor o
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.