Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Matej Pavlič, prejemnik priznanja Prometej znanosti (foto: Nataša Ličen )
Matej Pavlič, prejemnik priznanja Prometej znanosti | (foto: Nataša Ličen )

Prometej znanosti, Matej Pavlič: Tehnika in glasba sta moja svetova

Naš gost | 09.03.2020, 08:13 Nataša Ličen

Aktualni prejemnik priznanja Prometej znanosti, ki ga podeljuje ustanova Slovenska znanstvena fundacija, je bil tokratni osrednji gost sobotne popoldanske oddaje.

Že kot študent ljubljanske Fakultete za elektrotehniko je Matej Pavlič začel redno objavljati, pisati razmeroma kakovostne članke, sprva v reviji TIM, v reviji za tehniško ustvarjalnost mladih.
K reviji »Življenje in tehnika«, ki letos obeležuje sedemdeset let, pa je prišel po zanimivem spletu okoliščin. Ob branju revije so se mu porodile ideje o izboljšavah, te je v pismu opisal takratnemu uredniku, ki ga je povabil na pogovor in predlagal sodelovanje.

Zaradi udobja in ker je vse več stvari le še na pritisk ali dotik, smo postali popolni odvisneži.

Ko je leta 1989 prevzel uredništvo, se je podobne prakse oprijel tudi sam. "Kritiki tako lahko postanejo odlični sodelavci«, pravi.
»Osnovni namen revije, vsebin, ki se jih lotevamo, ostaja isti, le da je danes veliko več konkurence, zato skušamo pisati bolj privlačno in na zanimivejši način«, pravi Matej Pavlič.

Nekaj zadnjih številk revije Življenje in tehnika
Nekaj zadnjih številk revije Življenje in tehnika © Nataša Ličen

Priznanje Prometej znanosti je prejel prav za svoje več kot tridesetletno uspešno urednikovanje revije Življenje in tehnika, ki jo izdaja Tehniška založba Slovenije.

»Groza me je, ko vidim, kako z lahkoto se ukinjajo ure tehničnega pouka v osnovni šoli, pri katerem so otroci včasih izvedeli vsaj osnovno tehniško znanje«, pravi Matej Pavlič in dodaja: »Zaradi udobja in ker je vse več stvari le še na pritisk ali dotik, smo postali popolni odvisneži.«

Matej Pavlič nas v pogovoru spomni na žledolom pred nekaj leti, ki je mnoge zaradi popolne odrezanosti od preostalega sveta, pahnilo v paniko. »Takrat bi se morali zganiti in spodbuditi ljudi k razmišljanju, da bi znali poskrbeti zase in bi bili opremljeni z osnovnim znanjem za preživetje.«

Še poznamo osnove tehniškega znanja?
Še poznamo osnove tehniškega znanja? © pixabay

Še znamo poskrbeti za osnovno preživetje, za manjša popravila?

Postali smo popolni sužnji, pa se tega niti ne zavedamo. Uporabljamo ogromno pripomočkov, pa večina niti slučajno ne pozna principov njihovega delovanja."Marsičesa smo se včasih lotevali sami."

»Odnos do znanosti je v javnosti precej medel. Premalo vemo, ne spremljamo sprotnih raziskovanj znanstvenikov in razumljivo potem do njihovega dela nimamo pravega odnosa.«

Še zmoremo poskrbeti sami za osnove preživetja?
Še zmoremo poskrbeti sami za osnove preživetja? © pixabay

Njegova bibliografija v COBISS-u obsega 230 enot. Leta 2015 je za pomemben prispevek k uresničevanju poslanstva ZOTKS na področju tehnične kulture prejel srebrno priznanje Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Mateju Pavliču izrekajo tudi priznanje za ohranjanje in negovanje lepe slovenske besede v reviji. »Pišemo za tiste, ki o določeni vsebini še ne vedo veliko in je treba stvari podati razumljivo.« Članke v reviji »Življenje in tehnika« posamezniki, kar mu povedo sami, uporabijo tudi v pedagoškem delu, to mu pomeni veliko potrditev, da delajo dobro.

Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...