Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
S. Vida Gerkman pomaga revni družini v Albaniji (foto: Slovenska karitas)
S. Vida Gerkman pomaga revni družini v Albaniji | (foto: Slovenska karitas)

Karitas zbira pomoč za revne na Balkanu

03.03.2020, 09:38 Petra Stopar

Slovenska karitas tudi v tem postu zbira dobrodelna sredstva v akciji Ne pozabimo. Zbrane prispevke bo poslala v Bosno in Hercegovino, Srbijo, Makedonijo in Albanijo, na tamkajšnja podeželja, kjer se revščina iz leta v leto poglablja.

»Stopnja brezposelnosti se zvišuje, ker možnosti za delo ni veliko in ker so številni starši v stiski, kako preživeti družino. Nekateri so prisiljeni oditi tudi v tujino. Pokojnine so zelo nizke in za zdravstvo ni poskrbljeno,« so povedali na Slovenski karitas, ki je lani preko te akcije zbrala več kot 106.000 evrov. Sredstva so bila prerazporejena med posamezne Škofijske karitas, te pa so preko lokalnih organizacij Karitas v Jugovzhodni Evropi in skupnosti sester misijonark uresničile številne pomoči.

Ob podpori Škofijske karitas Ljubljana je bila podprta ljudska kuhinja Jelo na kotačima v Sarajevu in Zenici v BiH, kjer dnevno razdelijo topel obrok več kot 250 ljudem. Dijaki iz Ljubljane pa pomagali pri obnovi strehe in urejanju hiš trem družinam v Jelah. »Delovni tabor v Bosni, kjer smo pomagali trem družinam, je vsem prinesel novo izkušnjo. Ob marsičem smo se zamislili, predvsem ob ljudeh, ki živijo v težkih in skromnih razmerah, a so kljub temu veseli in hvaležni,« je povedala Dolores Kralj, dijakinja Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani.

Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira otroke pri šolanju in pomaga pri obnovi hiš revnim družinam. Ob pomoči mladih prostovoljcev in treh zidarjev iz Vipave je v Prijedoru zgradila streho nad glavo družini, v kateri živita mati in sin. Otroke iz okoliških vasi pa so razveselili z oratorijem.

S. Vida Gerkman pri negi na domu v Albaniji
S. Vida Gerkman pri negi na domu v Albaniji © Slovenska karitas


Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s sestro Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so lani z zdravili ter z oskrbo pomagale več kot 1100 ljudem. Z opremo in obnovo pa so pomagale 11 revnim družinam urediti dostojnejše bivališče. »Si lahko zamislite, kaj bi kot sestra rekla ljudem, ko brezupno iščejo pomoč, so neokretni, brez zdravil, brez pohištva ... Tolažba ni dovolj. Potrebna je konkretna pomoč. Ko se ljudje zahvaljujejo, gre zahvala vsakemu od vas v Sloveniji, ki z darom mnogim v Albaniji olajšate težo življenja,« pravi s. Vida.

Škofijska karitas Celje je v Makedoniji pomagala 650 revnim družinam s paketi s hrano, plenicami za otroke in odrasle, higienskimi in šolskimi potrebščinami ter novo obutvijo. Nadškofijska karitas Maribor pa v Aleksincu v Srbiji podpira program nege na domu. Več kot 740 družin iz Zrenjanina, Niša in Aleksinca je medtem prejelo 1062 paketov pomoči z osnovnimi dobrinami.
Na slovenskem veleposlaništvu v Albaniji, sestre misijonarke, veleposlanica Lea Stančič in sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe
Na slovenskem veleposlaništvu v Albaniji, sestre misijonarke, veleposlanica Lea Stančič in sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe © Slovenska karitas

Preko akcije Ne pozabimo Slovenska karitas od januarja letos podpira tudi triletni projekt za razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v jugovzhodni Srbiji, ki ga sofinancira slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Darovalci svoj dar lahko nakažejo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomoč JV Evropa, Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X. Obrazec za darovanje na http://www.karitas.si/daruj/donacija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...