Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

AVDIO: Postno dobro delo za uboge v JV Evropi

18.03.2019, 08:30 Petra Stopar

Slovenska karitas že dvanajsti post zapored zbira sredstva v akciji Ne pozabimo. Zbrane prispevke bo poslala v Bosno in Hercegovino, Srbijo, Makedonijo in Albanijo, na tamkajšnja podeželja, kjer se revščina iz leta v leto poglablja. Te ocene je s svojim pričevanjem za naš radio podkrepila tudi slovenska misijonarka v Albaniji s. Vida Gerkman.

»Stopnja brezposelnosti se zvišuje, ker možnosti za delo ni veliko in ker so številni starši v stiski, kako preživeti družino. Nekateri so prisiljeni oditi tudi v tujino. Pokojnine so zelo nizke in za zdravstvo ni poskrbljeno,« so povedali na Slovenski karitas, ki je lani preko te akcije zbrala dobrih 101.000 evrov. Sredstva so bila prerazporejena med posamezne Škofijske karitas, te pa so preko lokalnih organizacij Karitas v Jugovzhodni Evropi in skupnosti sester misijonark uresničile številne pomoči.

Med njimi Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s sestro Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so z zdravili ter z oskrbo pomagale 1041 ljudem. Z opremo pa so pomagale 16 revnim družinam urediti dostojnejše bivališče.

S. Vida Gerkman v Albaniji pomaga revnim
S. Vida Gerkman v Albaniji pomaga revnim © Slovenska karitas

»Kupili smo štedilnik družini z otroki, ki se je preselila iz zapuščene vasi v večjo vas, kjer tudi šola in gimnazija. Prej so kuhali na ognjišču in zunaj, stara hiša pa je pozimi zaledenela. Zelo sta vesela, saj sedaj v štedilniku lahko spečeta tudi kruh in upata, da bo tako zimo lažje preživeti,« je povedala s. Vida.

Preko akcije Ne pozabimo Slovenska karitas sofinancira tudi razvojna projekta opolnomočenja ranljivih skupin žensk v Srbiji in BiH, ki ju v letih od 2017 do 2019 podpira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Pomoč pri negi na domu, Karitas, starejši
Pomoč pri negi na domu, Karitas, starejši © www.karitas.si

Svoj dar lahko nakažete s pomočjo obrazca na spletni strani www.karitas.si.

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...