Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! (foto: Pixabay)
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! | (foto: Pixabay)

Domače zaščitne maske so boljše kot nič, moramo jih pravilno uporabljati

27.03.2020, 16:45 Helena Križnik

Zaščitne maske so zaradi novega koronavirusa postale najbolj zaželen produkt po vsem svetu. Razmere še nekaj časa ne bodo takšne, da bi bile profesionalno izdelane na voljo prav vsakemu od nas. Zato moramo biti pragmatični, samopobudni, ustvarjalni in iznajdljivi. Drži, da pralne in doma izdelane zaščitne maske niso tako učinkovite kot kirurške, a lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe. Ključnega pomena je tudi pravilna uporaba.

Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti za toliko zaščitnih mask

Vlada se trudi profesionalno izdelane zaščitne maske najprej zagotoviti vsem tistim, ki se z novim koronavirusom spopadajo na prvi bojni črti in jih potrebujejo pri svojem delu. Po besedah premierja Janeza Janše je tako tudi v ostalih državah, nobena jih v tem trenutku ni sposobna ponuditi prav vsem svojim prebivalcem. »Milijon zaščitnih mask za Slovenijo pomeni 600 milijonov zaščitnih mask za Indijo, milijardo za Kitajsko, 300 milijonov za ZDA, za vso Evropsko unijo prav tako 300 milijonov. Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti, ki bi to lahko zagotovile.«

Doma izdelana zaščitna maska naj ne daje občutka popolne varnosti

Čez nekaj mesecev bo verjetno drugače, a do takrat naj veljajo tudi nekatera praktična navodila stroke. »Če ostalih zaščitnih mask ni, je možna tudi izdelava lastne. Vendar naj vam ta ne da lažnega občutka popolne varnosti,« opozarja zdravnica Tina Bregant.

Uporabiti je treba materiale, ki jih lahko peremo pri visoki temperaturi

Za doma izdelane maske so primerni materiali, ki jih lahko peremo pri zelo visoki temperaturi, zato je tudi za zavezovanje bolje uporabiti bombažne trakove, ne elastičnih. Takšno zaščitno masko je treba suho še prelikati, a brez pare.

Pokriti mora ves obraz, nadenemo in snamemo jo s čistimi rokami

Kako zaščitne maske pravilno uporabljati? »Na obraz jo nadenemo s čistimi rokami, prav tako jo s čistimi rokavi snamemo. Pokriti mora ves obraz - od korena nosu do pod brade. Ko je enkrat nameščena, se je ne dotikamo. Očala namestimo preko,« našteva Bregantova.

Zaščitna maska naj ne postane vir okužbe

Ko se zaščitna maska navlaži, jo je treba zamenjati, običajno se to zgodi v roku od pol ure do dveh ur. Ker zaščitna maska ne sme postati vir okužbe, jo je treba po uporabi odstraniti pazljivo in ob straneh. Tiste, za enkratno uporabo, morajo takoj v smeti, pralne shranjujmo ločeno od ostalega čistega perila.

Mikro kapljice nastanejo že ob govoru, v zraku so tudi do štiri ure

Zaščitna maska naj bo na obrazu med vsemi nujnimi vsakodnevnimi izhodi. Lahko smo namreč okuženi, a nimamo bolezenskih znakov. »Mikro kapljice, ki lahko nastajajo ob govoru, so v zraku tudi do štiri ure. Na izdelkih, na katere padejo, pa še dlje. Tako jih domov lahko odnesejo ostali ljudje,« pojasnjuje zdravnica Polona Gams.

Ščitimo drug drugega!

»Če začitne maske nosimo mi, ščitimo ostale, če jih nosijo ostali, ščitijo nas, če jih nosimo vsi, ščitimo drug drugega,« še poudarja Bregantova. Kot dodaja, smo tako lahko skupaj močnejši.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

O avtorju