Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! (foto: Pixabay)
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! | (foto: Pixabay)

Domače zaščitne maske so boljše kot nič, moramo jih pravilno uporabljati

Slovenija | 27.03.2020, 16:45 Helena Križnik

Zaščitne maske so zaradi novega koronavirusa postale najbolj zaželen produkt po vsem svetu. Razmere še nekaj časa ne bodo takšne, da bi bile profesionalno izdelane na voljo prav vsakemu od nas. Zato moramo biti pragmatični, samopobudni, ustvarjalni in iznajdljivi. Drži, da pralne in doma izdelane zaščitne maske niso tako učinkovite kot kirurške, a lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe. Ključnega pomena je tudi pravilna uporaba.

Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti za toliko zaščitnih mask

Vlada se trudi profesionalno izdelane zaščitne maske najprej zagotoviti vsem tistim, ki se z novim koronavirusom spopadajo na prvi bojni črti in jih potrebujejo pri svojem delu. Po besedah premierja Janeza Janše je tako tudi v ostalih državah, nobena jih v tem trenutku ni sposobna ponuditi prav vsem svojim prebivalcem. »Milijon zaščitnih mask za Slovenijo pomeni 600 milijonov zaščitnih mask za Indijo, milijardo za Kitajsko, 300 milijonov za ZDA, za vso Evropsko unijo prav tako 300 milijonov. Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti, ki bi to lahko zagotovile.«

Doma izdelana zaščitna maska naj ne daje občutka popolne varnosti

Čez nekaj mesecev bo verjetno drugače, a do takrat naj veljajo tudi nekatera praktična navodila stroke. »Če ostalih zaščitnih mask ni, je možna tudi izdelava lastne. Vendar naj vam ta ne da lažnega občutka popolne varnosti,« opozarja zdravnica Tina Bregant.

Uporabiti je treba materiale, ki jih lahko peremo pri visoki temperaturi

Za doma izdelane maske so primerni materiali, ki jih lahko peremo pri zelo visoki temperaturi, zato je tudi za zavezovanje bolje uporabiti bombažne trakove, ne elastičnih. Takšno zaščitno masko je treba suho še prelikati, a brez pare.

Pokriti mora ves obraz, nadenemo in snamemo jo s čistimi rokami

Kako zaščitne maske pravilno uporabljati? »Na obraz jo nadenemo s čistimi rokami, prav tako jo s čistimi rokavi snamemo. Pokriti mora ves obraz - od korena nosu do pod brade. Ko je enkrat nameščena, se je ne dotikamo. Očala namestimo preko,« našteva Bregantova.

Zaščitna maska naj ne postane vir okužbe

Ko se zaščitna maska navlaži, jo je treba zamenjati, običajno se to zgodi v roku od pol ure do dveh ur. Ker zaščitna maska ne sme postati vir okužbe, jo je treba po uporabi odstraniti pazljivo in ob straneh. Tiste, za enkratno uporabo, morajo takoj v smeti, pralne shranjujmo ločeno od ostalega čistega perila.

Mikro kapljice nastanejo že ob govoru, v zraku so tudi do štiri ure

Zaščitna maska naj bo na obrazu med vsemi nujnimi vsakodnevnimi izhodi. Lahko smo namreč okuženi, a nimamo bolezenskih znakov. »Mikro kapljice, ki lahko nastajajo ob govoru, so v zraku tudi do štiri ure. Na izdelkih, na katere padejo, pa še dlje. Tako jih domov lahko odnesejo ostali ljudje,« pojasnjuje zdravnica Polona Gams.

Ščitimo drug drugega!

»Če začitne maske nosimo mi, ščitimo ostale, če jih nosijo ostali, ščitijo nas, če jih nosimo vsi, ščitimo drug drugega,« še poudarja Bregantova. Kot dodaja, smo tako lahko skupaj močnejši.

Slovenija, Novice
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...