Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! (foto: Pixabay)
Po nujne opravke samo z zaščitno masko! | (foto: Pixabay)

Domače zaščitne maske so boljše kot nič, moramo jih pravilno uporabljati

Slovenija | 27.03.2020, 16:45 Helena Križnik

Zaščitne maske so zaradi novega koronavirusa postale najbolj zaželen produkt po vsem svetu. Razmere še nekaj časa ne bodo takšne, da bi bile profesionalno izdelane na voljo prav vsakemu od nas. Zato moramo biti pragmatični, samopobudni, ustvarjalni in iznajdljivi. Drži, da pralne in doma izdelane zaščitne maske niso tako učinkovite kot kirurške, a lahko znatno zmanjšajo možnost okužbe. Ključnega pomena je tudi pravilna uporaba.

Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti za toliko zaščitnih mask

Vlada se trudi profesionalno izdelane zaščitne maske najprej zagotoviti vsem tistim, ki se z novim koronavirusom spopadajo na prvi bojni črti in jih potrebujejo pri svojem delu. Po besedah premierja Janeza Janše je tako tudi v ostalih državah, nobena jih v tem trenutku ni sposobna ponuditi prav vsem svojim prebivalcem. »Milijon zaščitnih mask za Slovenijo pomeni 600 milijonov zaščitnih mask za Indijo, milijardo za Kitajsko, 300 milijonov za ZDA, za vso Evropsko unijo prav tako 300 milijonov. Nikjer ni proizvodnih zmogljivosti, ki bi to lahko zagotovile.«

Doma izdelana zaščitna maska naj ne daje občutka popolne varnosti

Čez nekaj mesecev bo verjetno drugače, a do takrat naj veljajo tudi nekatera praktična navodila stroke. »Če ostalih zaščitnih mask ni, je možna tudi izdelava lastne. Vendar naj vam ta ne da lažnega občutka popolne varnosti,« opozarja zdravnica Tina Bregant.

Uporabiti je treba materiale, ki jih lahko peremo pri visoki temperaturi

Za doma izdelane maske so primerni materiali, ki jih lahko peremo pri zelo visoki temperaturi, zato je tudi za zavezovanje bolje uporabiti bombažne trakove, ne elastičnih. Takšno zaščitno masko je treba suho še prelikati, a brez pare.

Pokriti mora ves obraz, nadenemo in snamemo jo s čistimi rokami

Kako zaščitne maske pravilno uporabljati? »Na obraz jo nadenemo s čistimi rokami, prav tako jo s čistimi rokavi snamemo. Pokriti mora ves obraz - od korena nosu do pod brade. Ko je enkrat nameščena, se je ne dotikamo. Očala namestimo preko,« našteva Bregantova.

Zaščitna maska naj ne postane vir okužbe

Ko se zaščitna maska navlaži, jo je treba zamenjati, običajno se to zgodi v roku od pol ure do dveh ur. Ker zaščitna maska ne sme postati vir okužbe, jo je treba po uporabi odstraniti pazljivo in ob straneh. Tiste, za enkratno uporabo, morajo takoj v smeti, pralne shranjujmo ločeno od ostalega čistega perila.

Mikro kapljice nastanejo že ob govoru, v zraku so tudi do štiri ure

Zaščitna maska naj bo na obrazu med vsemi nujnimi vsakodnevnimi izhodi. Lahko smo namreč okuženi, a nimamo bolezenskih znakov. »Mikro kapljice, ki lahko nastajajo ob govoru, so v zraku tudi do štiri ure. Na izdelkih, na katere padejo, pa še dlje. Tako jih domov lahko odnesejo ostali ljudje,« pojasnjuje zdravnica Polona Gams.

Ščitimo drug drugega!

»Če začitne maske nosimo mi, ščitimo ostale, če jih nosijo ostali, ščitijo nas, če jih nosimo vsi, ščitimo drug drugega,« še poudarja Bregantova. Kot dodaja, smo tako lahko skupaj močnejši.

Slovenija, Novice
Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...