Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Predsednik vlade Janez Janša (foto: Vlada)
Predsednik vlade Janez Janša | (foto: Vlada)

Prepoved gibanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije

| 20.03.2020, 10:08 Silvestra Sadar

20. 3. 2020 ob polnoči je začela veljati popolna prepoved zbiranja na prostem. Predvidenih je več izjem, za kršilce pa je zagrožena kazen v višini nekaj čez 400 evrov na posameznika. Vlada državljane prosi za razumevanje, ukrep namreč pomaga pri zajezitvi širjenja epidemije.

"Spoštovani rojaki!
Svojo državo smo pred 30 leti ustanovili in ubranili tudi zato, da bi v njej lahko živeli svobodno. Omejevanje gibanja je v temeljnem nasprotju z bistvom našega življenja in hotenja. Toda v tem trenutku je nujno, če želimo rešiti mnoga življenja. Zato prosim, da odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela na podlagi zakona o nalezljivih boleznih in bo veljal od polnoči dalje, dosledno upoštevamo. V bolnišnicah imamo že tudi mlade, ki so oboleli za virusom, zato nevarnosti res ne podcenjujmo.
Če smo doma, porabimo čas, ki je kar naenkrat na voljo, za družino, za študij, za kuharske recepte, za opravila na vrtu ali njivi. Preberimo knjigo, ki že dolgo čaka na polici in pokličimo znanca ali prijatelja, ki ga že dolgo nismo. Razmislimo o osebnih in poslovnih izzivih, ki nas čakajo po krizi. Veliko koristnega lahko naredimo zase tudi v teh časih. Veliko pa je tudi drobnih, a prijetnih stvari, za katere dolgo ni bilo časa. Bodimo v mislih in molitvah s tistimi, ki so zboleli in s tistimi, ki varujejo njihova življenja.
Ponovno vam polagam na srce: najbolj nujno pa je, da se zavemo, da tudi najbolj drastični ukrepi ne bodo zalegli, če se ne bomo zavedali, da je vsak izmed nas tako del problema kot del rešitve. Virus lahko širimo samo mi kot posamezniki. Samo kot posamezniki lahko tudi vsaj upočasnimo širitev." (Iz nagovora predsednika vlade Janeza Janše državljankam in državljanom Republike Slovenije ob epidemiji koronavirusa 19. 3. 2020)

PREPOVED GIBANJA ZARADI ZAJEZITVE IN OBVLADOVANJA EPIDEMIJE SARS-COV-2 (COVID-19)

Do nadaljnjega se prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepoveduje dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji.

IZJEME

Odlok se ne uporablja za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe.

DOVOLJENJE ZA POSAMEZNIKE:

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za:
prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,
dostop do lekarn, trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev,
dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
dostop do mest za prodajo hrane za živali,
dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
dostop do storitev za nujne primere,
dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil,
dostop do bencinskih črpalk,
dostop do bank in pošt,
dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,
dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,
dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,
dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme,
dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin,
dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.
Podrobnejšo opredelitev teh izjem za območje posamezne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.

DOVOLJENJE ZA SKUPINE:

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru zgoraj navedenih izjem dovoljuje tudi:
- skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,
- skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...