Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch (foto: Bor Slana/STA, vlada.si)
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch | (foto: Bor Slana/STA, vlada.si)

Ne samo finančna pomoč, ampak podpora dejavnostim

14.03.2020, 12:48 Matjaž Merljak

Nova ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu je postala Helena Jaklitsch. V svoji predstavitvi je povedala, da je vedno občudovala trud in požrtvovalnost rojakov, da so ohranili slovensko kulturo, identiteto in jezik. Zavzela se je za to, da bi pri uresničevanju zaveze Slovenije do njenih rojakov zunaj meja sodelovalo več ministrstev. Sodelovanja s Slovenci v zamejstvu pa ne vidi le kot finančno pomoč ampak tudi kot podporo različnim dejavnostim.

Podporo rojakom pri njihovih dejavnostih je treba pokazati s prisotnostjo.

Omenila je tudi dve obletnici, ki ju obeležujemo letos - 100. obletnico koroškega plebiscita in 100. obletnico požiga Narodnega doma v Trstu. Glede slednjega upa, da bo Italija držala besedo in Narodni dom vrnila Slovencem.

Glede slovenske skupnosti po svetu je najprej omenila vse večjo individualizacijo v angleško govorečih državah ter v Zahodni Evropi. To pa pomeni, da je treba poiskati nove načine povezovanja in tudi posredovanja ter učenja slovenščine.

Izpostavila je tudi pasivnost glede povratništva izseljencev in njihovih potomcev v domovino. Zato je treba poskrbeti za dvig domovinske zavesti, navezanosti na Slovenijo ter ustvariti razmere, da se bodo mladi radi vračali nazaj. Pohvalila je "pionirsko delo" pri repatriaciji Slovencev iz Venezuele, a se hkrati vprašala, kaj bo po izteku 15-mesečne dobe, ko dobijo podporo. Zato bo, tudi pri drugih temah, nujno sodelovanje z drugimi državnimi ustanovami.

Zavzela se je za večjo ozaveščenost Slovencev doma o obstoju Slovencev za mejo in po svetu, večji poudarek tej tematiki v učbenikih, večjo prisotnost v medijih ter najrazličnejše oblike povezovanja mladih v Sloveniji s tistimi v zamejstvu in po svetu.

Po koncu razprave je komisija s sedmimi glasovi za in tremi proti ocenila, da je bila predstavitev kandidatke ustrezna.

Novi državni sekretar je postal Dejan Valentinčič.


Dr. Helena Jaklitsch, rojena 1. julija 1977, je leta 2002 diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer zgodovina in sociologija. Leta 2009 je na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani magistrirala, leta 2016 pa s temo Slovensko begunsko šolstvo v taboriščih v Avstriji in Italiji od 1945 do 1950 doktorirala.

V letih 2005–2014 je bila zaposlena na odgovornih delovnih mestih na Ministrstvu za pravosodje. V času priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila vodja projektne skupine za operativno vodenje logističnih priprav in izvedbo dogodkov ministrstva med predsedovanjem. Od leta 2014 do imenovanja za ministrico je bila zaposlena na Ministrstvu za kulturo, sprva v Službi za slovenski jezik, nato pa v Direktoratu za ustvarjalnost.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...