Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Poziv mladih zdravnikov #ostaniDoma (foto: Facebook Mladi zdravniki)
Poziv mladih zdravnikov #ostaniDoma | (foto: Facebook Mladi zdravniki)

#ostaniDoma

14.03.2020, 11:01 Alen Salihović

Ostani doma, je poziv, ki so ga zaradi širjenja novega koronavirusa na slovensko javnost naslovili mladi zdravniki. Na Facebook profilu so opozorili, da Italijani karantene niso vzeli dovolj resno. »Ne ponavljajmo njihovih napak,« so jasni mladi zdravniki. O njihovi pobudi je za naš radio spregovorila mlada zdravnica Nina Sojar Košorok. Oglasili so se tudi pediatri. Pozivajo, da naj bodo otroci in mladostniki za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja. O tem pa smo se pogovarjali s pediatrinjo Tino Bregant.

Mladi zdravniki so vse povabili na virtualni "shod" proti koroni z značko #ostaniDoma. »Italijani karantene niso vzeli (dovolj) resno, ne ponavljajmo njihovih napak! Na Kitajskem jim je uspelo s totalitarističnimi ukrepi - pokažimo, da zmoremo biti bolj družbeno odgovorni, sicer bodo ti potrebni tudi pri nas,« so besede, ki so jih zapisali na omenjenem omrežju.

Mladi zdravniki še poudarjajo: »Dragi Slovenci! Situacija je skrajno resna. V Sloveniji se virus širi hitreje kot v katerikoli državi doslej. Nehajmo se družiti!!! V italijanskih bolnišnicah je kot na fronti, pri nas bo v roku enega tedna enako! Ustavimo se! #ostaniDoma.«

Med podatki, ki so jih še zapisali mladi zdravniki je tudi ta, da se virus »zagotovo širi tudi od oseb brez kakršnihkoli simptomov! Tako kažejo številni primeri slovenskih prenosov, za katere vemo mladi zdravniki. Po do sedaj znanih podatkih kitajskih študij se okoli 80 odstotkov okužb zgodi od asimptomatskih oseb! Zato ne pomaga le izolacija bolnih oseb, pač pa v vsakem primeru«.

Dragi MLADI! Zdravniki vam tokrat izjemoma svetujemo rabo socialnih medijev! In odsvetujemo VSA druženja v živo! Na poti iz službe smo srečali dijake, ki so pijani prepevali v lokalu sredi Ljubljane. Tudi frizerski saloni so bili polni. Kaj nekaterim ni jasno!? Ustavimo se! Ostanimo doma!

Zaskrbljeni so tudi pediatri. Poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo opozorila in se držijo vseh navodil.

Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano, svetujejo v sekciji za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo.

Večji otroci in mladostniki, ki bodo ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci ampak ostanejo pri sebi doma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...