Jože Bartolj
Miha Močnik
Tanja Dominko
Poziv mladih zdravnikov #ostaniDoma (foto: Facebook Mladi zdravniki)
Poziv mladih zdravnikov #ostaniDoma | (foto: Facebook Mladi zdravniki)

#ostaniDoma

14.03.2020, 11:01 Alen Salihović

Ostani doma, je poziv, ki so ga zaradi širjenja novega koronavirusa na slovensko javnost naslovili mladi zdravniki. Na Facebook profilu so opozorili, da Italijani karantene niso vzeli dovolj resno. »Ne ponavljajmo njihovih napak,« so jasni mladi zdravniki. O njihovi pobudi je za naš radio spregovorila mlada zdravnica Nina Sojar Košorok. Oglasili so se tudi pediatri. Pozivajo, da naj bodo otroci in mladostniki za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja. O tem pa smo se pogovarjali s pediatrinjo Tino Bregant.

Mladi zdravniki so vse povabili na virtualni "shod" proti koroni z značko #ostaniDoma. »Italijani karantene niso vzeli (dovolj) resno, ne ponavljajmo njihovih napak! Na Kitajskem jim je uspelo s totalitarističnimi ukrepi - pokažimo, da zmoremo biti bolj družbeno odgovorni, sicer bodo ti potrebni tudi pri nas,« so besede, ki so jih zapisali na omenjenem omrežju.

Mladi zdravniki še poudarjajo: »Dragi Slovenci! Situacija je skrajno resna. V Sloveniji se virus širi hitreje kot v katerikoli državi doslej. Nehajmo se družiti!!! V italijanskih bolnišnicah je kot na fronti, pri nas bo v roku enega tedna enako! Ustavimo se! #ostaniDoma.«

Med podatki, ki so jih še zapisali mladi zdravniki je tudi ta, da se virus »zagotovo širi tudi od oseb brez kakršnihkoli simptomov! Tako kažejo številni primeri slovenskih prenosov, za katere vemo mladi zdravniki. Po do sedaj znanih podatkih kitajskih študij se okoli 80 odstotkov okužb zgodi od asimptomatskih oseb! Zato ne pomaga le izolacija bolnih oseb, pač pa v vsakem primeru«.

Dragi MLADI! Zdravniki vam tokrat izjemoma svetujemo rabo socialnih medijev! In odsvetujemo VSA druženja v živo! Na poti iz službe smo srečali dijake, ki so pijani prepevali v lokalu sredi Ljubljane. Tudi frizerski saloni so bili polni. Kaj nekaterim ni jasno!? Ustavimo se! Ostanimo doma!

Zaskrbljeni so tudi pediatri. Poudarjajo, da morajo biti otroci in mladostniki v trenutni situaciji zaradi preprečevanja širjenja virusa za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Starše pozivajo, da skrbno spremljajo opozorila in se držijo vseh navodil.

Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom starši izvajajo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano, svetujejo v sekciji za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo.

Večji otroci in mladostniki, ki bodo ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci ampak ostanejo pri sebi doma.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...