Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Misli, občutki hvaležnosti in ljubezni dokazano krepijo imunski sistem.  (foto: pixabay)
Misli, občutki hvaležnosti in ljubezni dokazano krepijo imunski sistem. | (foto: pixabay)

Ste se kdaj vprašali, kako to, da Mati Terezija ni nikoli zbolela, kljub srečevanju z najbolj okuženimi?

Zdravstvo | 13.03.2020, 12:59 Nataša Ličen

Tako kot je pomembno, da smo dobro informirani, je pomembno tudi, kaj bomo s temi informacijami naredili.

Strah tako ohromi naše moči, tako nas izčrpa in nas naredi dovzetne za vdor patogenih snovi, da je resnično včasih bolj nevaren kot katerakoli patogena snov sama.

Splošna paranoja lahko naredi več škode kot sam virus.
Nevroznanstveniki so zelo natančno dokazali, kako naše misli aktivirajo, tudi kreirajo in kodirajo, beljakovine v naši DNK. To je neposredna povezava, naše misli se dobesedno materializirajo tudi v odzivu telesa.
Narejenih je več sto raziskav, ki dokazujejo, da je ena od najslabših stvari za naš imunski sistem strah.

Strah tako ohromi naše moči, tako nas izčrpa in nas naredi dovzetne za vdor patogenih snovi, da je resnično včasih bolj nevaren kot katerakoli patogena snov sama.

Ljubezen je najboljše zdravilo. Večina ljudi, ki se je tako ugreznila v materialnost, misli da gre pri tem za neotipljivo poezijo. Pa gre za materialna dejstva. Ko smo prepojeni z občutki hvaležnosti in ljubezni, je naš imunski sistem na najvišji možni ravni.

Če se približamo čemur koli z ljubeznijo, je to najboljše cepivo.

Mislite, da je Mati Terezija najprej vprašala vsakogar, ki se mu je približala, po bolezni, preden ga je prijela za roko? Mislite, da je dobila pred tem vrsto cepiv, ji je vsako jutro kdo pripravil najboljši napitek super živil, je šla vsak večer dovolj zgodaj spat, da bi s tem krepila moč organizma? Verjetno nič od tega. Imena številnih bolezni, ki so jih imeli ljudje, ki se jim je približala, niti ne poznamo.

Mislimo pozitivno.
Mislimo pozitivno. © pixabay

Koliko mater, očetov z veliko ljubeznijo streže otrokom, pa ne zboli?
Torej, ko se človek približa čemurkoli z občutkom ljubezni, je s tem zaščiten bolj kot bi ga zaščitilo vsakršno dezinfekcijo sredstvo.
Seveda, v trenutkih kolektivne paranoje, smo na preizkušnji prav v tem. Bomo kamenjali vsakogar, ki je obolel zaradi virusa ali ga morda le sumijo? Bomo sumničavi do vsakega, ki govori italijansko? Nihče ni kriv, da je zbolel. Lahko zboli vsak.

Tako kot higiena rok ter sluznice, je nujna tudi higiena misli.

Pa, gre relativno, poudarjam relativno, za nenevaren virus. Lahko bi imeli kaj veliko močnejšega, ki ima petdeset odstotno umrljivost? Kaj bi pa takrat?
Torej, gre za preizkušnjo, v kaj verjamemo, kaj smo do sedaj spoznali v življenju.
Bolj verjamemo v ustrahovanja, paranojo, ali bolj v sodelovanje, pozitivnost? Vsak čas prinese svoje izzive, kjer se to znova pokaže.
Občutek ljubezni je odlična zaščita.
Tako je v Svetovalnici ob trenutnih razmerah z novim koronavirusom in vse večjo skrbjo med ljudmi, izpostavila Sanja Lončar. Tako kot higiena rok ter sluznice, je nujna tudi higiena misli. Mislimo pozitivno.

Zdravstvo, Pozitiva
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.