Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (foto: zazdravje.net)
Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo. | (foto: zazdravje.net)

Priporočila za krepkejši imunski sistem

13.03.2020, 10:00 Nataša Ličen

Virus ni obsodba, je le izpitno vprašanje za naš imunski sistem. V Svetovalnici smo se o preventivi pred virusnimi obolenji pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo Informacijskega središča Zazdravje.net, kjer že skoraj dve desetletji raziskuje naravne rešitve ob težavah z zdravjem.

Zakaj karantena?
Zdravstveni sistem z razglasitvijo epidemije pridobi na času, kar je dragoceno. Ima namreč svoje omejitve. Ta čas odsvetovanih tesnejših stikov in pojavljanj v javnosti pa izrabimo tudi mi s krepitvijo lastne obrambe.
Večina populacije bo uspešno premostila boj z virusom. "Imunski sistem bo razvil lastna protitelesa. Kako hitro, pa je odvisno tudi od našega predhodnega in trenutnega načina življenja."


Higiena rok je pomembna, enako higiena sluznic!

Virus lahko pride v naše telo kljub dezinfekciji rok. Zato redno izpirajmo tudi sluznico, lahko s slanico. Vdihavajmo zrak, v katerem so prisotna eterična olja borovcev, evkaliptusa, vrtnic, mentola, klinčkov. Svež zrak, sprehod po gozdu ali ob vodi, kjer so blagodejni negativno nabiti ioni.

Sanja Lončar v studiu Radia Ognjišče
Sanja Lončar v studiu Radia Ognjišče © Nataša Ličen

Čistila za grlo?
Žlica medu s cimetom, ingverjem ali hrenom, tudi propolis je zelo učinkovit, kisle ali kakšne druge desnosučne fermentirane tekočine. Vse to odlično zdesetka patogene klice in s tem olajša delo imunskemu sistemu.
Ne pozabimo tudi na higieno misli
Naše misli so povezane z delovanjem imunskega sistema. Dokazano je, da ga strah dobesedno ohromi. Občutek hvaležnosti, ljubezni je cepivo. Nevroznanstveniki in številni avtorji, kot je Joe Dispensa, to potrjujejo. Misli so zelo pomembne. Ljubezen ni beseda samo za poezijo.

Klinične raziskave potrjujejo, da je marsikatera od začimbnic po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom.

Gre za nov virus, o katerem se učimo
Prav zato je toliko pomembneje okrepiti svoje obrambne vrste. Zaščitimo celice, z antioksidanti in vsemi protivnetnimi snovmi, ki delujejo protivirusno. Uživajmo več Omega 3 maščob, v praksi to pomeni več ribjega olja, lanenega, orehovega, hladno stiskanega konopljinega olja, olje črne kumine, kokosove maščobe. Priporočljivi so oreščki, semena in podobno.

Marsikatera izmed začimbnic je po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom.
Marsikatera izmed začimbnic je po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom. © zazdravje.net

Najmočnejši antioksidanti na planetu so začimbnice
Poleg tega so številne zelo učinkovite v obrambi pred številnimi virusi. Uživajmo hren, drobnjak, klinčke, krebuljico, kumino, majaron, muškatni orešček, timijan, šetraj, ingver, ... . Klinične raziskave potrjujejo, da je marsikatera izmed naštetih začimbnic po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom. Treba jih je le pravilno uporabljati.

Izogibajmo se trajnih pecivov, piškotov, bele moke, kvasa, sladkorja, paštet in podobnega. VSE TO MOČNO ZAKISA IN ZASLUZI TELO. Tisti, ki ste pravi čas začeli s postom ali imate uravnoteženo in zdravo prehrano, ste v veliko boljši formi, tudi v boju z virusnimi obolenji.

Več informacij zazdravje.net

Pozor! Z nasveti nikakor ne zanikamo pomembnosti priporočil, ki jih v zvezi s COVID-19 dajejo uradne ustanove. Želimo predstaviti, kaj lahko ob upoštevanju uradnih priporočil storite tudi sami preventivno za krepitev svojega imunskega sistema.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...