Petra StoparPetra Stopar
Sirija (foto: Pixabay)
Sirija | (foto: Pixabay)

Ne smemo odvrniti pogleda od humanitarne krize v Siriji, poziva sveti oče

Svet | 08.03.2020, 19:50 Helena Križnik

Papež Frančišek je svoj opoldanski nagovor na drugo postno nedeljo z verniki delil v spremenjenih okoliščinah, ki so posledice preventivnih ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa. Čeprav je molitev Angelovega češčenja vodil v knjižnici apostolske palače, je bil prek sodobne tehnologije povezan z romarji, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra. Med njimi je opazil skupino, ki je z velikim transparentom opozarjala na pozabljene v Idlibu v Siriji. Sveti oče ji je namenil poseben pozdrav.

»Dragi bratje in sestre, znova vam zagotavljam svojo veliko zaskrbljenost, svojo bolečino ob nečloveški situaciji teh nemočnih ljudi, med katerimi je v nevarnosti za življenje zelo veliko otrok. Ne smemo odvrniti pogleda od te humanitarne krize, ampak ji moramo dati prednost pred vsemi drugimi interesi,« je poudaril papež Frančišek. Vse je povabil k molitvi za trpeče na tem koncu sveta.

Svet, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.