Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Koroška poje poteka v Domu glasbe v Celovcu (foto: Matjaž Merljak)
Koroška poje poteka v Domu glasbe v Celovcu | (foto: Matjaž Merljak)

Luštno je vigred

Slovenci po svetu | 05.03.2020, 09:08 Matjaž Merljak

To nedeljo bodo v Domu glasbe v Celovcu po 75-ih letih premierno izvedli Venec koroških ljudskih pesmi skladatelja Jožeta Gašperšiča iz Krope. Na prireditvi Koroška poje 2020 pa se bodo spomnili tudi dveh letos umrlih glasbenih ustvarjalcev z avstrijske Koroške: Jožka Kovačiča in Jožeta Ropitza.

Tajnica Krščanske kulturne zveze (KKZ), ki že vsa leta pripravlja to veliko pevsko srečanje na največjem koncertnem odru v Celovcu, Zalka Kelih Olip je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini zagotovila zanimiv program. Povabili so odlične koroške zbore in skupine: mešani zbor Podjuna iz Pliberka, moški zbor Trta iz Žitare vasi, skupino Akzent iz Ledinc, zbor višje stopnje slovenske gimnazije in pianista Tonča Feiniga.

Ker je 8. marca tudi mednarodni dan žena, bodo na Koroška poje  izvedli tudi Venec koroških ljudskih pesmi, ki ga je leta 1955 v Kropi napisal skladatelj Jože Gašperšič za ženski pevski sestav in veliki orkester. To bo krstna uprizoritev po 75-ih letih. Skupno ga bosta izvajala ženski zasedbi Pevskega društva Sele in Koledve Kropa z instrumentalno spremljavo, ki jo je po partituri za veliki orkester predelal skladateljev sin Egi Gašperšič. Izvedbi se bodo pridružili člani Slovenske filharmonije in pianistka Ana Tijssen, vodil pa jih bo dirigent Roman Verdel.

Slovenska pesem je duša Koroške in se razvija skozi desetletja po zaslugi posameznikov in številnih zborov.

Na koncertu se bodo spomnili tudi dveh letos umrlih glasbenih ustvarjalcev: Jožka Kovačiča in Jožeta Ropitza.

Glasbeni pedagog, zbiratelj ljudskih pesmi in zborovodja Jožko Kovačič je več let s KKZ vsebinsko pripravljal osrednje koncerte Koroška poje, ter prevzel tudi vodstvo združenih zborov pri zaključnih pesmih. Sodeloval je pri pripravah in urejanju notnih zbirk, med drugim je uredil obširen glasbeni opus dr. Franceta Cigana, ki ga je KKZ izdala v 11 knjigah. Nekaj let je bil tudi odbornik KKZ.

Duhovnik, škofijski kantor, skladatelj, zborovodja in pedagog Jože Ropitz, prav tako odbornik KKZ, je bil avtor impozantnega kompozicijskega opusa. Med drugim so prav za koncerte Koroška poje nastale kantate Reke mojega življenja (1993), Žena - mati (1999) in O tebi pojem, pomlad (2004). Za svoje dolgoletno delovanje na področju cerkvene in posvetne glasbe je leta 2006 prejel Tischlerjevo nagrado.


Ob prepevanju znanih in novih pesmi v raznih priredbah in pevskih ter glasbenih sestavih se bo pokazala vsa raznolikost in razsežnost pevskega in glasbenega ustvarjanja na Koroškem.

Koroška poje bo v nedeljo, 8. marca 2020, ob 14.30 v Domu glasbe v Celovcu. Vstopnice si rezervirajte pri KKZ v Celovcu, telefon: +43-463-516-243.

Slovenci po svetu, Kultura
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju