Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Trije koroški Slovenci odlikovani

Slovenci po svetu | 24.11.2016, 06:18 Matjaž Merljak

Deželna vlada avstrijske Koroške je odlikovala zaslužne osebnosti v deželi, med njimi so trije pomembni koroški Slovenci: veliki častni znak je prejel nekdanji škofijski kantor Jože Ropitz, rektor Katoliškega doma prosvete v Tinjah Jože Kopeinig in častni predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Zerzer pa veliki zlati častni znak.

29 osebnosti s področja gospodarstva, medicine, tehnike, kmetijstva, uprave, izobraževanja, umetnosti in kulture je v ponedeljek, 21. novembra 2016, priznanja prejelo iz rok deželnega glavarja Petra Kaiserja in njegove namestnice Beate Prettner.

Priznanji sta prejela tudi Jože Ropitz in Janko Zerzer
Priznanji sta prejela tudi Jože Ropitz in Janko Zerzer © Slovenski spored ORF
V dvorani zrcal v prostorih deželne vlade v Celovcu je na vidno in enakopravno mesto prišla tudi slovenska beseda. Slovesno vročitev priznanj je glasbeno popestril moški pevski zbor „MGV Maria Elend“ iz Podgorij. Da je nemški zbor iz Roža zapel tudi slovensko pesem – „Kje so moje rožice“ -, predvsem pa, da so bile odlikovane tudi tri osebnosti iz vrst slovenske narodne skupnosti kaže, da se je na Koroškem ozračje dejansko izboljšalo, poroča slovenski spored ORF iz Celovca.

Po sklepu deželne vlade bo veliki častni znak prejel tudi poslovodja Slovenske prosvetne zveze (SPZ) Janko Malle. Ker je v ponedeljek bil poklicno zadržan, mu bo deželni glavar Kaiser vročil odlikovanje ob drugi priložnosti.

 

Slovenci po svetu
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...