Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Skavti ob tabornem ognju (foto: Maximilian Meyer/Unsplash)
Skavti ob tabornem ognju | (foto: Maximilian Meyer/Unsplash)

Dan spomina priložnost za krepitev skavtskega duha

Slovenija | 22.02.2020, 14:12 Helena Križnik

22. februarja 1857 se je v Londonu v Veliki Britaniji rodil začetnik skavtskega gibanja Robert Baden-Powell. Skavtske organizacije po svetu in pri nas dan spomina na svojega ustanovitelja praznujejo na različne načine. Ponekod ga izkoristijo za dobrodelne pobude, drugod za krepitev skavtskega duha. Marsikje obnovijo skavtsko objubo in potrdijo zavezanost ključnim vrednotam. Pri nas tokratni dan spomina mineva v znamenju 30-letnice Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Korenito je zaznamoval življenja številnih

Baden-Powell je korenito zaznamoval življenja številnih mladih. Skavtsko gibanje je zagnal v začetku 20. stoletja, smernicam, ki jih je postavil, sledijo milijoni. Skupaj delijo veselje do življenja v naravi, druženja in pustolovščin, prav tako pa pripravljenost na nove izzive, osebno in duhovno rast ter pomoč sočloveku.

V Sloveniji v ZSKSS vključenih 5.000 otrok in mladih

Skavtsko gibanje je doseglo tudi Slovenijo. Najprej proti koncu leta 1922, a je pot nadaljnjemu razvoju prekrižala druga svetovna vojna. Po njej je bilo skavtsko gibanje pri nas prepovedano. Šele spomladi leta 1990 je bilo nato ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), najprej je štelo 70 članov, danes je aktivnih približno 5.000. Vodi jih blizu 900 voditeljev prostovoljcev, ki jih v prihodnje, poleg priprave izletov, večdnevnih zimovanj, poletnih taborov in ostalih dejavnosti verjetno čaka še eno pomembo poslanstvo. »Razmišljamo o tem, da bi čim bolj opolnomočili laike, torej voditelje, stare od 20 do 25 let, da bi ob pomanjkanju duhovnikov prevzeli skrb za duhovnost. Mislim, da ta laiški apostolat tudi v naši Cerkvi dobiva več domovinske pravice. Počasi se na tem področju dogajajo strukturne spremembe,« je povedal generalni duhovni asistent skavtov Janez Kobal.

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bodo večjo slovesnost ob okroglem jubileju pripravili po veliki noči. Letos se veselijo tudi začetka gradnje skavtske hiše v Štepanji vasi v Ljubljani.

Slovenija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...