Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Verniki, cerkev, Brezje (foto: Rok Mihevc)
Verniki, cerkev, Brezje | (foto: Rok Mihevc)

Škofje: Kristjan je odgovoren državljan

Novice | 16.02.2020, 16:43 Tone Gorjup

Na pepelnično sredo, 26. februarja, se bo v Katoliški cerkvi začel postni čas. Slovenski škofje želijo, da bi takrat okrepili zavest o odgovornosti do naroda in države. Menijo, da med krščanske dolžnosti spada tudi domoljubje in skrb za dobro vseh. To je glavno sporočilo letošnjega pastirskega pisma.

Cerkev živi iz zgodovine odrešenja, zato se vsako leto spominjamo enkratnih dogodkov, ki nas še danes zaznamujejo: Jezusovega rojstva ob božiču, njegove smrti in vstajenja ob veliki noči in prihoda Svetega Duha ob binkoštih.

Podobno tudi narod ali država obuja spomine na svoje ustanovne dogodke, poudarjajo naši škofje in dodajajo, da tako krepimo svoj »zgodovinski spomin«, brez katerega ne bi mogli ostati zvesti temu, kar smo in za kar si bomo prizadevali tudi v prihodnosti.

Med dogodke, vredne spomina, sodijo prve svobodne volitve, demokratično izvoljena vlada in plebiscit pred tridesetimi leti. Vse to je vodilo v osamosvojitev. Uspešni smo bili, ker smo v to verjeli, in bili enotni. Če bi bilo tako tudi danes in ne bi nikogar izključevali, bi po poti sodobnega in demokratičnega razvoja šli veliko hitreje naprej. Odnos do takratnih volitev, ko smo šli množično na volišča, bi morali ohraniti na vseh poznejših odločanjih, tudi danes. Le tako lahko govorimo o volji državljanov.

Škofje ob tem opozarjajo, da smo vsi skupaj in vsak sam odgovorni za to, kar se dogaja v naši domovini. Gre za odgovornost na treh ravneh. Odgovorni smo zase, za svoje bližnje in nazadnje za celotno družbo in razmere v državi. Škofje na tej ravni opozarjajo na skrb za naravno okolje, na pametno uporabo energije in hrane, na odgovorno ravnanje, ko gre za skupno dobro.

Zavedati se moramo svojih pravic in dolžnosti, ko gre za ohranjanje vsega tega prihodnjim rodovom. Nemalokrat se pritožujemo nad slabimi razmerami. Zato ni prav, če rečemo, da se ne da ničesar narediti in ostanemo doma, ko pride trenutek volitev ali drugega glasovanja. Odločanje o naši prihodnosti je odvisno tudi od nas. Samo z našo dejavnostjo, odgovornostjo in enotnostjo lahko nadaljujemo skupno pot v demokratično Slovenijo, pišejo škofje v pastirskem pismu.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...