Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Helena Križnik
Slovo p. Leopolda Grčarja na Brezjah (foto: Radio Vatikan)
Slovo p. Leopolda Grčarja na Brezjah | (foto: Radio Vatikan)

Na Brezjah slovo od p. Leopolda Grčarja, ki je v središče življenja postavil Marijo

13.02.2020, 14:43 Tone Gorjup

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah se poslavljajo p. Leopolda Grčarja, ki je umrl na slovenski kulturni praznik. Kot frančiškan je bil zadnja desetletja spovednik in duhovni voditelj v osrednjem narodnem Marijinem svetišču; mnogi ga poznajo kot jasličarja in voditelja duhovnih vaj.

P. Leopold Grčar je v središče svojega življenja postavil Marijo. Več desetletij je opazoval romarje, ki so prihajali k njej na Brezje: "Presenečen sem, kako prihajajo ljudje od blizu in daleč, ob vsaki uri, ob vsakem vremenu. Prihajajo, ne da bi si ogledali umetnine, zahvalne podobe, votivne predmete ... Prihajajo, da se zazro v Marijin obraz, v obraz Marije Pomagaj, kjer nas njen pogled sprejema, kot lahko samo mati svojega otroka."

Tudi on je bil njen otrok, saj se je rodil 13. maja 1939, na praznik Fatimske Matere Božje v Ložah nad Laškim. Odločil se je za vstop v red sv. Frančiška in večino redovniških let preživel v samostanskih skupnostih, kjer je bila v središču Marija: na Sveti Gori, Kapeli nad Gorico, pri Marijinem oznanjenju v Ljubljani, v Nazarjah in na Brezjah.

Jaslice so ga spremljale vsa leta. Želel je, da bi tudi drugi v njih odkrili bistvo vere in vsakega življenja.

Skoraj pol stoletja je bil vodja molitvene pobude Živega rožnega venca – marijanske molitve za nove duhovne poklice in njih stanovitnost. Znal se je ustaviti pri vsaki desetki in ob njej premišljevati Marijino vlogo v zgodovini odrešenja. Nadvse blizu mu je bila tretja skrivnost veselega dela: Ki si ga, Devica, rodila. Jaslice so ga spremljale vsa leta. Želel je, da bi tudi drugi v njih odrili bistvo vere in vsakega življenja. Leta 1994 je izšla njegova disertacija Slovenske jaslice in njihov versko oznanjevalni pomen. Bil je pobudnik prvega muzeja jaslic, ki je dobil svoje mesto v hlevu samostana na Brezjah. Začel je povezovati jasličarje in ustanovil Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije.

P. Leopold Grčar je bil pobudnik in predsednik Frančiškanskega marijanskega centra Slovenije, ki je del Mednarodne marijanske papeške akademije. V tej vlogi je organiziral Brezjanske pogovore, študijska srečanja, s katerimi je skušal osvetliti življenja svetniških kandidatov, literarnih, likovnih glasbenih in drugih ustvarjalcev iz našega naroda, ki so bili tako ali drugače povezani z Marijo Pomagaj. P. Leopold Grčar se je znal razveseliti preprostih stvari, v vsakem je našel kaj dobrega, znal je poslušati.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...