Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Družinska miza je priložnost za krepitev sožitja.  (foto: Pixabay)
Družinska miza je priložnost za krepitev sožitja. | (foto: Pixabay)

Dr. Jože Ramovš o pomenu družinske mize

Oddaje | 15.01.2020, 09:37 Nataša Ličen

Vsaka družina ima svoje dni v letu, ko je čas za posebej slovesne obroke. Družina ob takšnih dneh zaživi v sožitju, vsaj za nekaj časa lahko pozabi na morebitne razprtije ali jih potisne v ozadje, v ozračju pa veje prijetno razpoloženje.

Za družinsko mizo se govori o lepem, takrat naj se čas ustavi. Ni ne telefonov, ne televizije, ne drugih skrbi.

Družinska miza je svet prostor
Ker pri mnogih družinah med posebej slovesne obroke sodita božična večerja in velikonočni žegen, smo se v decembrski oddaji »Za sožitje«, na prvi sveti večer, pogovarjali z dr. Jožetom Ramovšem. Pravi: »Poskrbimo, da je praznični obrok pripravljen vnaprej, tako lahko vsi člani sedejo za skupno mizo, ne pa da nekdo ves čas brklja po štedilniku.« Kaj je še poglavitno?

Za praznično mizo ni prostora za kritiko in očitke. Izbirajmo lepe vsebine in bodimo pozorni na jedi ter ljudi okrog nas.
Za praznično mizo ni prostora za kritiko in očitke. Izbirajmo lepe vsebine in bodimo pozorni na jedi ter ljudi okrog nas. © Pixabay

Pri jedi bodimo čuječi, budni, pozorni na jedi, ki jih užijemo in na ljudi okrog nas.

Za družinsko mizo se čas ustavi
Družinska miza je svet kraj. »Vsaka družina, naj bo verna ali ne, mora imeti nekaj svetih krajev, prostorov in časov.« Družinska miza predstavlja vse to. »Splača se jo narediti trdno, stabilno, dovolj veliko za vse člane in da je ob njej vedno prostor še za koga, ki je v gosteh.»

Družinska miza, posebej ob praznikih, ni prostor za obračunavanje in kritiko.

Ne govorimo za družinsko, praznično mizo o trpkem
Za mizo se govori o lepem, takrat naj se čas ustavi. Ni ne telefonov, ne televizije, ne drugih skrbi, ampak je hrana, ki povezuje, ta je bistvena. Od hrane živimo, seveda tudi do spominov, a samo spomini ne bodo dovolj. "Dobra, praznična hrana, takšna, ki obuja spomine na tradicijo, v kateri smo zakoreninjeni, skrbneje pripravljena, nas popelje zadovoljne v jutrišnji dan

Z lepimi pogovori utrjujemo odnose med seboj, kot bi z besedami gradili trdno vez.
Z lepimi pogovori utrjujemo odnose med seboj, kot bi z besedami gradili trdno vez. © Pixabay

Praznični obroki so lepa priložnost za krepitev sožitja v družini.

Hrana se spreminja v nas, v naše telo, naše misli in v naša čustva. "Zato bodimo pri hrani čuječi, budni, pozorni na jedi, ki jih užijemo in na ljudi okrog nas. Pozorni bodimo na druge, veselimo se. Praznik si je treba narediti. Zato, ne govorimo takrat o trpkem. Ne jamrajmo, ne kritizirajmo, in ne pričkajmo se, vsaj ne na praznične dni. Lepše se oblecimo, pripravimo lep pogrinjek in v prisotnosti tu in zdaj z veseljem jejmo, počasi in ob lepih mislih. To je praznovanje, v upanju in zaupanju. Praznični obroki so lepa priložnost za sožitje.«

Več vsebin iz oddaj z dr. Jožetom Ramovšem: https://avdio.ognjisce.si/cikel/za_sozitje
Prof. dr. Jože Ramovš bo z nami spet 28. januarja ob 20. uri, govorili bomo o strahovih, premagovanju le teh in o poteh za utrjevanje zaupanja in poguma.

Oddaje, Via positiva, Za sožitje
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...