Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Mir, sončni zahod (foto: Unsplash)
Mir, sončni zahod | (foto: Unsplash)

Mir ni rezerviran samo za praznike

03.01.2020, 09:59 Rok Mihevc

Kako rahel je mir, kako hitro lahko odleti kot kakšna ptica, ko v življenje vstopi nekaj nepredvidljivega, smo z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem govorili v oddaji Za življenje.

Mir se začne v naši notranjosti, marsikaj pa lahko naredimo sami, da se povrne mir. Težko ga je opredeliti, je pa veliko več kot samo odsotnost spopadov in vojne. Poznamo delo za mir, pogajanja, shode, premierja, obdobje miru predstavlja določeno mero sožitja med ljudmi, pravičnih medosebnih odnosov, prijateljstva in zaupanja tako med posamezniki, skupinami in narodi.

Mir = dober, prijeten
Beseda »mir« izhaja iz praslovanskega pridevnika, ki pomeni dober, prijeten, ima pomen skupnega soglasja in občega. Tudi vesolju se pravi »vsemirje«. Pred leti je delovala mednarodna vesoljska postaja »Mir«, ki je predstavljala simbolj mednarodnega sodelovanja in preseganja političnih razlik. Simbol miru je golob z oljčno vejico v kljunu.

Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno.

Robert Friškovec
Robert Friškovec © Izidor Šček
Mir prinaša novorojeni odrešenik
Male Jezusove sestre izdelujejo glinene jaslice, v katerih Jezusa upodabljajo kot nasmejanega dojenčka z odprtimi rokami. Bog prihaja med nas kot nebogljen otrok, želi nas objeti takšne kot smo. Ta ljubezen rojeva mir v naših srcih in s tem odgovarja na naše hrepenenje. Mir je božji načrt in dar, je projekt v katerem lahko sodelujemo ali mu nasprotujemo. Zato Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir.

Redko si zaželimo višje plače in več lajkov na Facebooku
Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno. Tako kot zdravje, je tudi mir vrednota, na katerega človek nima absolutnega vpliva.

Mir ni rezerviran samo za praznike
Je nekaj, kar se nam daje kot dar, ki ga lahko sprejemamo ali pa tudi ne. Mir ni čarobna beseda, nekakšen nedosegljiv ideal, ampak predstavlja vsakodnevno odločanje in prizadevanje, pa tudi prepuščanje božji previdnosti. Za mirnost si je treba prizadevati, si vzeti čas. Iščimo in odrivajmo ga pri sebi vsak dan znova. Če ga ne najdeš v sebi, ga zaman iščeš drugje.

Več pa v posnetku oddaje, ki jo je pripravila Mateja Feltrin Novljan.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.