Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Mir, sončni zahod (foto: Unsplash)
Mir, sončni zahod | (foto: Unsplash)

Mir ni rezerviran samo za praznike

03.01.2020, 09:59 Rok Mihevc

Kako rahel je mir, kako hitro lahko odleti kot kakšna ptica, ko v življenje vstopi nekaj nepredvidljivega, smo z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem govorili v oddaji Za življenje.

Mir se začne v naši notranjosti, marsikaj pa lahko naredimo sami, da se povrne mir. Težko ga je opredeliti, je pa veliko več kot samo odsotnost spopadov in vojne. Poznamo delo za mir, pogajanja, shode, premierja, obdobje miru predstavlja določeno mero sožitja med ljudmi, pravičnih medosebnih odnosov, prijateljstva in zaupanja tako med posamezniki, skupinami in narodi.

Mir = dober, prijeten
Beseda »mir« izhaja iz praslovanskega pridevnika, ki pomeni dober, prijeten, ima pomen skupnega soglasja in občega. Tudi vesolju se pravi »vsemirje«. Pred leti je delovala mednarodna vesoljska postaja »Mir«, ki je predstavljala simbolj mednarodnega sodelovanja in preseganja političnih razlik. Simbol miru je golob z oljčno vejico v kljunu.

Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno.

Robert Friškovec
Robert Friškovec © Izidor Šček
Mir prinaša novorojeni odrešenik
Male Jezusove sestre izdelujejo glinene jaslice, v katerih Jezusa upodabljajo kot nasmejanega dojenčka z odprtimi rokami. Bog prihaja med nas kot nebogljen otrok, želi nas objeti takšne kot smo. Ta ljubezen rojeva mir v naših srcih in s tem odgovarja na naše hrepenenje. Mir je božji načrt in dar, je projekt v katerem lahko sodelujemo ali mu nasprotujemo. Zato Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir.

Redko si zaželimo višje plače in več lajkov na Facebooku
Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno. Tako kot zdravje, je tudi mir vrednota, na katerega človek nima absolutnega vpliva.

Mir ni rezerviran samo za praznike
Je nekaj, kar se nam daje kot dar, ki ga lahko sprejemamo ali pa tudi ne. Mir ni čarobna beseda, nekakšen nedosegljiv ideal, ampak predstavlja vsakodnevno odločanje in prizadevanje, pa tudi prepuščanje božji previdnosti. Za mirnost si je treba prizadevati, si vzeti čas. Iščimo in odrivajmo ga pri sebi vsak dan znova. Če ga ne najdeš v sebi, ga zaman iščeš drugje.

Več pa v posnetku oddaje, ki jo je pripravila Mateja Feltrin Novljan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Duhovnost , Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...