Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Mir, sončni zahod (foto: Unsplash)
Mir, sončni zahod | (foto: Unsplash)

Mir ni rezerviran samo za praznike

03.01.2020, 09:59 Rok Mihevc

Kako rahel je mir, kako hitro lahko odleti kot kakšna ptica, ko v življenje vstopi nekaj nepredvidljivega, smo z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem govorili v oddaji Za življenje.

Mir se začne v naši notranjosti, marsikaj pa lahko naredimo sami, da se povrne mir. Težko ga je opredeliti, je pa veliko več kot samo odsotnost spopadov in vojne. Poznamo delo za mir, pogajanja, shode, premierja, obdobje miru predstavlja določeno mero sožitja med ljudmi, pravičnih medosebnih odnosov, prijateljstva in zaupanja tako med posamezniki, skupinami in narodi.

Mir = dober, prijeten
Beseda »mir« izhaja iz praslovanskega pridevnika, ki pomeni dober, prijeten, ima pomen skupnega soglasja in občega. Tudi vesolju se pravi »vsemirje«. Pred leti je delovala mednarodna vesoljska postaja »Mir«, ki je predstavljala simbolj mednarodnega sodelovanja in preseganja političnih razlik. Simbol miru je golob z oljčno vejico v kljunu.

Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno.

Robert Friškovec
Robert Friškovec © Izidor Šček
Mir prinaša novorojeni odrešenik
Male Jezusove sestre izdelujejo glinene jaslice, v katerih Jezusa upodabljajo kot nasmejanega dojenčka z odprtimi rokami. Bog prihaja med nas kot nebogljen otrok, želi nas objeti takšne kot smo. Ta ljubezen rojeva mir v naših srcih in s tem odgovarja na naše hrepenenje. Mir je božji načrt in dar, je projekt v katerem lahko sodelujemo ali mu nasprotujemo. Zato Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir.

Redko si zaželimo višje plače in več lajkov na Facebooku
Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno. Tako kot zdravje, je tudi mir vrednota, na katerega človek nima absolutnega vpliva.

Mir ni rezerviran samo za praznike
Je nekaj, kar se nam daje kot dar, ki ga lahko sprejemamo ali pa tudi ne. Mir ni čarobna beseda, nekakšen nedosegljiv ideal, ampak predstavlja vsakodnevno odločanje in prizadevanje, pa tudi prepuščanje božji previdnosti. Za mirnost si je treba prizadevati, si vzeti čas. Iščimo in odrivajmo ga pri sebi vsak dan znova. Če ga ne najdeš v sebi, ga zaman iščeš drugje.

Več pa v posnetku oddaje, ki jo je pripravila Mateja Feltrin Novljan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Duhovnost, Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...

O avtorju