Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Mir, sončni zahod (foto: Unsplash)
Mir, sončni zahod | (foto: Unsplash)

Mir ni rezerviran samo za praznike

03.01.2020, 09:59 Rok Mihevc

Kako rahel je mir, kako hitro lahko odleti kot kakšna ptica, ko v življenje vstopi nekaj nepredvidljivega, smo z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem govorili v oddaji Za življenje.

Mir se začne v naši notranjosti, marsikaj pa lahko naredimo sami, da se povrne mir. Težko ga je opredeliti, je pa veliko več kot samo odsotnost spopadov in vojne. Poznamo delo za mir, pogajanja, shode, premierja, obdobje miru predstavlja določeno mero sožitja med ljudmi, pravičnih medosebnih odnosov, prijateljstva in zaupanja tako med posamezniki, skupinami in narodi.

Mir = dober, prijeten
Beseda »mir« izhaja iz praslovanskega pridevnika, ki pomeni dober, prijeten, ima pomen skupnega soglasja in občega. Tudi vesolju se pravi »vsemirje«. Pred leti je delovala mednarodna vesoljska postaja »Mir«, ki je predstavljala simbolj mednarodnega sodelovanja in preseganja političnih razlik. Simbol miru je golob z oljčno vejico v kljunu.

Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno.

Robert Friškovec
Robert Friškovec © Izidor Šček
Mir prinaša novorojeni odrešenik
Male Jezusove sestre izdelujejo glinene jaslice, v katerih Jezusa upodabljajo kot nasmejanega dojenčka z odprtimi rokami. Bog prihaja med nas kot nebogljen otrok, želi nas objeti takšne kot smo. Ta ljubezen rojeva mir v naših srcih in s tem odgovarja na naše hrepenenje. Mir je božji načrt in dar, je projekt v katerem lahko sodelujemo ali mu nasprotujemo. Zato Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir.

Redko si zaželimo višje plače in več lajkov na Facebooku
Nisem slišal še nikogar, ki bi rekel "srečnega, zdravega in večjo plačo". Ampak si želimo tisto, za kar nam v naglici zmankuje časa in je dragoceno. Tako kot zdravje, je tudi mir vrednota, na katerega človek nima absolutnega vpliva.

Mir ni rezerviran samo za praznike
Je nekaj, kar se nam daje kot dar, ki ga lahko sprejemamo ali pa tudi ne. Mir ni čarobna beseda, nekakšen nedosegljiv ideal, ampak predstavlja vsakodnevno odločanje in prizadevanje, pa tudi prepuščanje božji previdnosti. Za mirnost si je treba prizadevati, si vzeti čas. Iščimo in odrivajmo ga pri sebi vsak dan znova. Če ga ne najdeš v sebi, ga zaman iščeš drugje.

Več pa v posnetku oddaje, ki jo je pripravila Mateja Feltrin Novljan.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...