Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik
Redovniki (foto: Rok Mihevc)
Redovniki | (foto: Rok Mihevc)

Poslanstvo redovnikov in redovnic je prinašati Jezusa vsem ljudem

01.02.2020, 06:31 Petra Stopar

V nekaterih škofijskih mestih se bodo ta konec tedna srečali člani različnih redovnih skupnosti, da bi se ob 24. dnevu Bogu posvečenega življenja zahvalili za dar vere in poklicanosti. V nedeljo, 2. februarja, namreč obhajamo praznik Gospodovega darovanja v templju, ki ima velik pomen za redovne skupnosti.

Kaj ji v dandanašnjem svetu pomeni biti posvečena Bogu, je za naš radio povedala s. Hermina Nemšak iz reda Frančiškank Brezmadežnega spočetja: »Posvetiti se Bogu zame pomeni živeti in delati tako, da tisti, s katerimi se v življenju srečujem, vidijo in spoznajo Božjo lepoto in slavijo Boga. Izžarevati odrešenje in s tem pomagati, da tudi tisti, s katerimi živim, sprejmejo evangeljski način življenja.«

Da so redovniki in redovnice poklicani, da pričujejo in prinašajo Jezusa vsem, pa jim je dejal apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, ki se je s predstojniki redovnih skupnosti srečal v preteklih dneh. »Predvsem je poudarjal, da smo Slovenci nagnjeni, da gledamo v preteklost, namesto v prihodnost. Pomembno je, da se odpremo za Božji jutri. Izročiti se v Božje roke in delati danes za jutri, to je naša naloga,« je po besedah s. Hermine dejal nuncij.

Prav tako jih je povabil, naj ostanejo zvesti ustanoviteljem redovnih skupnosti, hkrati pa naj bodo prilagodljivi in dojemljivi za znamenja časa. »Spodbudil nas je, naj bomo pošteni do sebe, do Boga in skupnosti, in ko se pojavijo težave, naj ne odlašamo s pogovorom,« je povedala. Seveda pa pri oznanjevanju po nuncijevem mnenju ne smejo pozabiti na veselje.

Redovniki in redovnice se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim. Da bi potrdili svoje poslanstvo in se zahvalili za dar svoje poklicanosti, bodo 24. dan Bogu posvečenega življenja praznovali s svetimi mašami, ki jih bodo darovali škofje. Kot je povedala s. Hermina, ki je tudi tajnica Konference redovnih ustanov Slovenije, se na srečanjih razveselijo tudi vseh vernikov, ki se jim pridružijo: »Zdi se mi, da s tem pokažejo, da jim nekaj pomenimo in skupaj z njimi se zahvaljujemo za vse milosti, ki jih Bog po nas poklanja ljudem.«

V Novem mestu bo začetek praznovanja dneva Bogu posvečenega življenja v soboto, 1. februarja, ob 10. uri v samostanu sester De Notre Dame, ob 14.30 v župnijski cerkvi v Celju ter na Rakovniku v Ljubljani, ob 15. uri pa v mariborski župnijski cerkvi. Škofija Murska Sobota bo dan posvečenega življenja praznovala v nedeljo dopoldne ob 10. uri v Kančevcih.

Vabljeni, da prisluhnete še pogovoru, ki ga bomo v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji na naših radijskih frekvencah objavili v nedeljo, na praznik svečnice.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice , Duhovnost
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...