Alen SalihovićAlen Salihović

Dan posvečenega življenja 2017 - Luč upanja prižigaš

Slovenija | 01.02.2017, 12:31 Tone Gorjup

V Cerkvi smo 2. februarja 1997 prvič obhajali dan posvečenega življenja. Posebno praznovanje dneva redovnikov in redovnic je uvedel papež Janez Pavel II. Z razglasitvijo tega dneva je med drugim želel spodbuditi k temu, da bi se Bogu posvečene osebe vračale k izvirom svojega poklica, da bi naredile obračun o svojem življenju in da bi potrdile svojo posvetitev. Od takrat se redovniki, redovnice in druge Bogu posvečene osebe na svečnico srečajo s svojim ordinarijem pri oltarju, se Bogu zahvalijo za dar redovništva in obnovijo svoje zaobljube.

Ob dnevu posvečenega življanja, ki ima že dvajsetletno tradicijo, smo v studio povabili nadškofa Alojzija Cvikla, ki je bil leta 1997 kot redovnik jezuit in predsednik Korusa odgovoren za pripravo dneva posvečenega življenja za ljubljansko nadškofijo. To srečanje je bilo na Rakovniku, nadškof Alojzij Šuptar pa je ob tej priložnosti med posebnim obredom redovnikom in redovnicam za njihov praznik izročil slovenski prevod papeževega pisma Bogu posvečenim osebam. Takratni mariborski škof Franc Kramberger se je z redovniki in redovnicami srečal v frančiškanski cerkvi Matere usmiljenja, koprski škof Metod Pirih pa koprski stolnici.

Nadškof Alojzij Cvikl je spomnil prav na to pismo, ki ga je objavil sveti Janez Pavel II. ob uvedbi dneva posvečenega življenja. Papež je takrat poudaril, da praznik uvaja po notranji nuji. In sicer, da bi ljudje začutili velik dar, ki ga Bog daje ravno po teh bratih in sestrah v posvečenem življenju. Drugi razlog je v tem, da bi ta dan tudi verniki bolje spoznali darove, ki jih prejemajo po redovnikih in redovnicah. Tretji razlog pa je v tem, da bi se Bogu posvečeni ljudje lahko sami zahvalili, obnovili svojo predanost Bogu in da bi skupaj slavili Boga za velika dela, ki jih On storil po njih. Nadškof Cvikl je še povedal, da je sveti Janez Pavel II. za dan posvečenega življenja izbral svečnico - praznik Gospdovega darovanja - zato, ker simbolizira Jezusovo predstavitev v templju, njegovo izročitev in njegovo željo izpolnjevati Božjo voljo. Tudi redovnice in redovniki, z drugo besedo Bogu posvečeni ljudje, se z zaobljubami, določenim načinom življenja dajo v celoti na razpolago Bogu.

V Cerkvi na Slovenskem bomo letos dan posvečenega življenja obhajali takole:

Celjski škof Stanislav Lipovšek se bo z redovniki in redovnicami srečal pri Sv. Jožefu v Celju, kjer bo ob 14.30 molitvena ura, ob 15.00 pa sveta maša. Za koprsko škofijo bo dan posvečenega življenja v Ilirski Bistrici; sveto mašo ob 11. uri bo ob somaševanju duhovnikov-redovnikov daroval škof Jurij Bizjak. V ljubljanski nadškofiji srečanje pripravljajo v župnijski cerkvi Ljubljana – Vič, kjer se bo ob 15. uri redovnikom in redovnicam pridružil nadškof Stanislav Zore. Bogu posvečene osebe iz mariborske nadškofije se bodo ob 15.30 zbrale pri minoritih na Ptuju, v župnijski cerkvi Sv. Petra in Pavla. Kot je pojasnil nadškof Cvikl, so Ptuj izbrali zato, ker od lani bratje minoriti upravljajo vse tri mestne župnije. Za murskosoboško škofijo bo dan posvečenega življenja v župnijski cerkvi pri Gradu na Goričkem s pričetkom ob 10. uri, kamor škof Peter Štumpf vabi svoje redovnike in redovnice. V novomeški škofiji pa slovesnost pripravljajo v kapeli Baragovega zavoda v Šmihelu. Začela se bo z molitveno uro ob 10. 00, sledila bo sveta maša, ki jo bo daroval škof Andrej Glavan.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...