Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vrhovni sodnik Jan Zobec (foto: Matjaž Merljak)
Vrhovni sodnik Jan Zobec | (foto: Matjaž Merljak)

Zobec: Dovolj je bilo

Slovenija | 24.01.2020, 15:50 Alen Salihović

V minulih dneh je po spletu zaokrožila kolumna vrhovnega sodnika Jana Zobca z naslovom Dovolj je bilo. Z njo se poslavlja od bralcev ter se jim zahvaljuje za poznost, pa ne zato, ker bi se stanje v slovenskem sodstvu kakorkoli izboljšalo. »Nasprotno. Slabša se,« je bil jasen Zobec. Ali se s soprogo Barbaro umikata tudi iz programa Radia Ognjišče?

V minulih dneh smo prejeli več vprašanj, ali kolumna Jana Zobca "Dovolj je bilo" pomeni tudi konec sodelovanja v oddajah "Spoznanje več, predsodek manj". "Pri vas seveda ostajava, tu se ni nič spremenilo," nam je Zobec odgovoril v imenu obeh.

V članku o umiki pisanja kolumn na portalu IUS-INFO, je najprej opozoril na potuho, ki jo vodstveni strukturi in njenim rabotom daje Sodni svet. Zapisal je, da Sodni svet ne bo nikoli zavaroval neodvisnosti sodnikov, ki v skladu z "moralno dolžnostjo opozarjamo na odklone in zlorabe, in ki smo zato izpostavljeni mobingu s strani prav tistih vodstvenih struktur, o katerih rabotah smo javno spregovorili". Nato je podrobno opisal nekaj primerov, ko bi se moral odzvati sodni svet, pa se ni.

"O nadaljnji avtokratizaciji (Sodnega sveta) veliko pove zadnji, nedavni primer privatizacije spletnih strani Vrhovnega sodišča, ko vodstvena struktura vztrajno odklanja objavo dejstev o nekem sklepu tega istega sodišča o prenosu pristojnosti. Ta dejstva so namreč v konfliktu z interesi vplivne, močne, da ne rečem razvpite stranke in njenega prav tako vplivnega odvetnika, ki je (ker krčevito zaupa le ljubljanskemu okrožnemu sodišču) prek dominantnih medijev širil zavajajoče trditve in za ugled najvišje sodne instance škodljiva mnenja," je zapisal.

Kljub temu poudarja, da stanje, v katerem je slovenska justica ni razlog, da se poslavlja od pisanja kolumn. "Na začetku, ko si še svež, so take tudi tvoje kolumne. Utemeljeno verjameš, da imaš veliko za povedati. Materiala, o katerem pišeš, sprva nikakor ni malo. Potem se začne postopoma prazniti, izčrpavati. Z vsako kolumno ga je nekoliko manj – in z njo tebe samega," je zapisal Zobec in kolumno sklenil z besedami, da nima smisla tratiti časa s ponavljanjem tistega, kar si že storil, naredil in opravil.

V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" jima boste lahko spet prisluhnili v ponedeljek, 17. februarja.

Slovenija, Politika, Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.