Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Unsplash)
Papež Frančišek | (foto: Unsplash)

Bo 2020 za papeža eno najpomembnejših let?

Svet | 03.01.2020, 13:46 Marta Jerebič

Leto 2020 bi bilo za papeža Frančiška lahko eno najpomembnejših, menijo analitiki. Med drugim bo objavil dva pomembna dokumenta – posinodalno apostolsko spodbudo, ki bo nakazala smernice po sinodi o Amazoniji, in dokument, ki bo zajel reformo rimske kurije.

Priprave na konklave?
V zadnjih odločitvah papeža Frančiška že lahko vidimo znamenja priprav na volitve njegovega naslednika na Petrovem sedežu, piše francoski katoliški dnevnik La Croix. Nedavno je upokojil italijanskega kardinala Angela Sodana z mesta dekana kardinalskega zbora, filipinskega kardinala Luisa Antonia Tagleja pa je postavil za vodjo enega najpomembnejših vatikanskih uradov, Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Reforma rimske kurije
Analitiki menijo, da bo papež novo konstitucijo, ki bo zajela reformo rimske kurije, objavil 22. februarja, na praznik Sedeža apostola Petra. Ne glede na to, kdaj bo objavljena, bo pretresla vodstvene položaje v Vatikanu. Kar devet kardinalov, ki trenutno vodijo najpomembnejše urade, že zdaj presega običajno upokojitveno starost 75 let. Med njimi so recimo pefekti Kongregacije za škofe, kanadski kardinal Marc Ouellet, za duhovnike, italijanski kardinal Beniamino Stella, in za nauk vere, španski kardinal Luis Ladaria.

Mnogo nadškofov preseglo upokojitveno starost
Pričakovati je, da bo večino od njih papež zamenjal kmalu po objavi dokumenta. Tudi po svetu je kar nekaj nadškofov, ki so že presegli upokojitveno starost, 18 od teh je kardinalov. V nekaj tednih se jim bo pridružilo še 9 drugih kardinalov, med njimi bo 75. rojstni dan 22. januarja praznoval dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn. Papež bo zagotovo nekaterim od teh službo podaljšal.

Želi si obiskati Irak in Južni Sudan, a čas še ni zrel
Lani je opravil kar 7 mednarodnih potovanj, največ doslej. Za letošnje leto pa Vatikan uradno še ni napovedal nobenega, vse gre samo za želje s strani papeža oziroma držav. Znano je, da si želi obiskati Irak in Južni Sudan. To je tudi javno povedal. Vendar verjetno varnostne razmere na terenu tega ne bodo dopuščale. Škofov vikar za Slovence v gorici Karlo Bolčina: »V Iraku se dogaja to, kar se je dogajalo pri nas po letu 1945. Uradna vojna se je končala, teror pa se nadaljuje. Papež želi biti blizu temu narodu, ki je zelo preizkušen. Poznam Iračane, ki so prišli v Evropo in sami pripovedujejo, kako so neaktera ozemlja v miru, druga, predvsem mesta in predmestja, pa so zelo nemirna. Verjetno čas za obisk še ni zrel.«

Bo obiskal rodno domovino Argentino?
Papež si želi obiskati tudi svojo rodno domovino, Argentino. A kot je pred časom dejal v pogovoru za argentinsko tiskovno agencijo Télam, mu to tudi v letu 2020 ne bo uspelo, saj ima v načrtu že druga potovanja. Na seznamu teh morebitnih potovanj so tudi Indonezija, Vzhodni Timor in Papua Nova Gvineja. Kar zadeva Evropo, bi se papež lahko septembra na Madžarskem udeležil mednarodnega evharističnega kongresa. Pred tedni pa je črnogorski premier po avdienci v Vatikanu dejal, da je papež Frančišek pozitivno odgovoril na njegovo vabilo. »Tudi vsa dosedanja potovanja so potovanja v kraje, kjer je katoliška skupnost manjšina. Ali v odnosu do pravoslavnih bratov in sester ali v odnosu do muslimanskega sveta, vendar vedno manjšina.«

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...