Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Günther Simmermacher / Pixabay)
Papež Frančišek | (foto: Günther Simmermacher / Pixabay)

VIDEO: Papež Frančišek v letu 2019

Svet | 31.12.2019, 11:29 Marta Jerebič

Za papeža Frančiška je leto 2019 šesto leto njegovega pontifikata, v katerem je praznoval 83. rojstni dan in 50. obletnico duhovniškega posvečenja. Kot vsako leto pa se je moral soočati s škandali spolnih zlorab in finančnimi škandali. Opravil je tudi kar 7 mednarodnih potovanj.

Papež Frančišek je v letu 2019 prepotoval skoraj 85 tisoč kilometrov.

Januarja je bil na svetovnem dnevu mladih v Panami, februarja v Združenih Arabskih Emiratih, marca v Maroku, maja je bil v Bolgariji in Severni Makedoniji, konec maja oziroma začetku junija je potoval še v Romunijo. Septembra ga je pot vodila v Mozambik, na Madagaskar in Mavricij. Novembra sta ga pozdravili Tajska in Japonska.


Papež je imel letos 41 splošnih avdienc, pri katerih je razlagal molitev očenaš in Apostolska dela; imel je tudi več kot 500 javnih govorov oziroma homilij.

Tudi letos so razburjali škandali spolnih zlorab. Zaradi slednjih je februarja potekalo srečanje predsednikov škofovskih konferenc o zaščiti mladoletnih. Razburjala je tudi sinoda o Amazoniji, zaradi česar so se povečali napadi na papeža.

Letos smo bili znova priča grozljivi realnosti krščanskega preganjanja, ko je na veliko noč v  bombnih napadih v cerkvah in hotelih v Šri Lanki umrlo več kot 300 ljudi.

Aprila je zagorel tudi simbol krščanstva v Evropi, pariška stolnica Notre Dame, kar je pretreslo ves svet. Marsikdo se je čutil prizadetega, a kakšnega večjega zavedanja za krščansko vero to vseeno ni prineslo.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.