Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Zlorabe v Cerkvi: 1000 prijav v enem letu

Svet | 27.12.2019, 14:06 Marta Jerebič

Vatikanski urad, ki obravnava primere spolnih zlorab, je letos prejel rekordnih tisoč prijav. Veliko jih je iz držav, iz katerih doslej prijave niso prihajale. To bi lahko pomenilo, da bo do najhujših razkritij pedofilije v Cerkvi šele prihajalo v naslednjih letih.

Vatikanski urad na Kongregaciji za nauk vere, ki se ukvarja s primeri spolnih zlorab, je soočen s pravim cunamijem prijav, je za ameriško agencijo AP povedal njegov vodja, msgr. John Kennedy.

Urad je od ustanovitve leta 2001 obravnaval 6 tisoč primerov, od tega je tisoč prijav prispelo samo v letu 2019. Veliko je primerov, ki so se zgodili pred leti, na dan pa so prišli zdaj. Največ jih sicer prihaja iz ZDA, Argentine, Mehike, Čila, Italije in Poljske.

Msgr. Kennedy je opozoril, da bi 17-im sodelavcem uspelo obvladovati tak cunami prijav, če bi, kot je dejal ironično, kloniral svoje sodelavce, da bi delali tri izmene ali sedem dni v tednu.

Kljub temu ne izgublja upanja. Spomnil je, kaj vse je Vatikan samo v letu 2019 naredil za zaščito mladoletnih, med drugim je bilo februarja na to temo prvo srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc, papež je objavil nove predpise, po katerih morajo duhovniki in redovniki obvezno prijaviti tako spolne zlorabe v Cerkvi kot njihovo prikrivanje. Pred dnevi je ukinil papeško tajnost za primere spolnih zlorab, s čimer je omogočil, da bo Cerkev podatke o teh kaznivih dejanjih posredovala civilnim oblastem.

Prav slednje bi lahko povzročilo nov val prijav, na kar trenutna  maloštevilna administracija ni pripravljena. Nekatere države se šele zdaj soočajo s prvimi primeri zlorab, so tudi države, iz katerih Kongregacija za nauk vere še ni prejela ničesar. To po besedah msgr. Kennedyja pomeni, da so »ali vsi svetniki, ali pa za primere še ne vemo.«

Kot dodaja agencija AP, to najverjetneje pomeni, da je žrtve še vedno strah, škofje pa primere še vedno prikrivajo. Vatikanski predpis sicer zapoveduje prijavo zlorabe in prikrivanja, ni pa neke avtomatične kazni, če predstojniki tega ne naredijo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...