Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Zlorabe v Cerkvi: 1000 prijav v enem letu

Svet | 27.12.2019, 14:06 Marta Jerebič

Vatikanski urad, ki obravnava primere spolnih zlorab, je letos prejel rekordnih tisoč prijav. Veliko jih je iz držav, iz katerih doslej prijave niso prihajale. To bi lahko pomenilo, da bo do najhujših razkritij pedofilije v Cerkvi šele prihajalo v naslednjih letih.

Vatikanski urad na Kongregaciji za nauk vere, ki se ukvarja s primeri spolnih zlorab, je soočen s pravim cunamijem prijav, je za ameriško agencijo AP povedal njegov vodja, msgr. John Kennedy.

Urad je od ustanovitve leta 2001 obravnaval 6 tisoč primerov, od tega je tisoč prijav prispelo samo v letu 2019. Veliko je primerov, ki so se zgodili pred leti, na dan pa so prišli zdaj. Največ jih sicer prihaja iz ZDA, Argentine, Mehike, Čila, Italije in Poljske.

Msgr. Kennedy je opozoril, da bi 17-im sodelavcem uspelo obvladovati tak cunami prijav, če bi, kot je dejal ironično, kloniral svoje sodelavce, da bi delali tri izmene ali sedem dni v tednu.

Kljub temu ne izgublja upanja. Spomnil je, kaj vse je Vatikan samo v letu 2019 naredil za zaščito mladoletnih, med drugim je bilo februarja na to temo prvo srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc, papež je objavil nove predpise, po katerih morajo duhovniki in redovniki obvezno prijaviti tako spolne zlorabe v Cerkvi kot njihovo prikrivanje. Pred dnevi je ukinil papeško tajnost za primere spolnih zlorab, s čimer je omogočil, da bo Cerkev podatke o teh kaznivih dejanjih posredovala civilnim oblastem.

Prav slednje bi lahko povzročilo nov val prijav, na kar trenutna  maloštevilna administracija ni pripravljena. Nekatere države se šele zdaj soočajo s prvimi primeri zlorab, so tudi države, iz katerih Kongregacija za nauk vere še ni prejela ničesar. To po besedah msgr. Kennedyja pomeni, da so »ali vsi svetniki, ali pa za primere še ne vemo.«

Kot dodaja agencija AP, to najverjetneje pomeni, da je žrtve še vedno strah, škofje pa primere še vedno prikrivajo. Vatikanski predpis sicer zapoveduje prijavo zlorabe in prikrivanja, ni pa neke avtomatične kazni, če predstojniki tega ne naredijo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...