Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež družinam: Pri mizi se posvetite pogovoru ne mobitelom!

Svet | 29.12.2019, 18:26 s. Brigita Zelič Tone Gorjup

V jasnem zimskem dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala velika množica ljudi, prisluhnila papežu Frančišku, z njim molila angelovo čaščenje in prejela blagoslov. Ob koncu se mu je pridružila tudi pri molitvi Zdravamarije za žrtve včerajšnjega - kot ga je sam označil - strašnega napada v Mogadišu v Somaliji, kjer je v eksploziji avtomobilske bombe umrlo več kot 90 ljudi.

Kot je poudaril papež, želi biti v molitvi blizu umrlim, njihovim družinam in vsem, ki žalujejo za njimi. Sveti oče se je znova zahvalil za številna praznična voščila in molitev v tej prazničnih dneh. Pri nagovoru pred opoldansko molitvijo je v osredje postavil Sveto družino in nam jo dal za zgled.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek začel s pojasnilom, da gre pri sveti Družini, podobno kot sicer pri osebni svetosti ne le za Božji dar, temveč tudi za oseben svoboden in odgovoren pristanek na Božji načrt. Sveta Družina je bila za Božjo voljo v celoti razpoložljiva.
Za tem je nanizal posamezne dogodke iz življenja Marije, Jožefa in Jezusa, iz katerih je razvidno, kako je sprejemanje Božje volje prekrižalo osebne načrte in želje, a je odločitev za pristanek na njo, prinesla neprecenljive sadove za vse nas.

V nadaljevanju je papež Frančišek podrobneje opisal, da so Marija, Jožef, Jezus: sveta Družina iz Nazareta, ki predstavlja skupni odgovor na Očetovo voljo: trije člani te družine si medsebojno pomagajo odkriti Božji načrt. Molili so, delali in se med seboj pogovarjali. Nato je svojo pozornost namenil sodobnim družinam: »In sprašujem se: ali v vaši družini veste, kako komunicirati ali ste kot kakšni fantje za mizo, vsak z mobitelom, in »četajo«? Pri tej mizi se zdi, da vlada tišina, kot da bi bili pri maši ... Toda med seboj ne komunicirajo. V družini je treba obnoviti dialog: očetje, starši, otroci, stari starši, bratje in sestre morajo med seboj komunicirati ... To je naloga, ki jo moramo izpolniti danes, prav na dan svete Družine.«
Nato je spomnil, de je sveta Družina lahko vzor našim družinam tako, da se starši in otroci med seboj podpirajo v sprejemanju evangelija, ki je temelj svetosti družine.

Ob koncu opoldanskega nagovora je povabil, naj Mariji, ki je Kraljica družine, izročimo vse družine sveta, zlasti tiste, ki trpijo in so v stiski ter prosimo za Marijino materinsko zaščito.

Svet, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

O avtorju