Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: VaticanMedia)
Papež Frančišek | (foto: VaticanMedia)

Papež družinam: Pri mizi se posvetite pogovoru ne mobitelom!

Svet | 29.12.2019, 18:26 s. Brigita Zelič Tone Gorjup

V jasnem zimskem dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala velika množica ljudi, prisluhnila papežu Frančišku, z njim molila angelovo čaščenje in prejela blagoslov. Ob koncu se mu je pridružila tudi pri molitvi Zdravamarije za žrtve včerajšnjega - kot ga je sam označil - strašnega napada v Mogadišu v Somaliji, kjer je v eksploziji avtomobilske bombe umrlo več kot 90 ljudi.

Kot je poudaril papež, želi biti v molitvi blizu umrlim, njihovim družinam in vsem, ki žalujejo za njimi. Sveti oče se je znova zahvalil za številna praznična voščila in molitev v tej prazničnih dneh. Pri nagovoru pred opoldansko molitvijo je v osredje postavil Sveto družino in nam jo dal za zgled.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek začel s pojasnilom, da gre pri sveti Družini, podobno kot sicer pri osebni svetosti ne le za Božji dar, temveč tudi za oseben svoboden in odgovoren pristanek na Božji načrt. Sveta Družina je bila za Božjo voljo v celoti razpoložljiva.
Za tem je nanizal posamezne dogodke iz življenja Marije, Jožefa in Jezusa, iz katerih je razvidno, kako je sprejemanje Božje volje prekrižalo osebne načrte in želje, a je odločitev za pristanek na njo, prinesla neprecenljive sadove za vse nas.

V nadaljevanju je papež Frančišek podrobneje opisal, da so Marija, Jožef, Jezus: sveta Družina iz Nazareta, ki predstavlja skupni odgovor na Očetovo voljo: trije člani te družine si medsebojno pomagajo odkriti Božji načrt. Molili so, delali in se med seboj pogovarjali. Nato je svojo pozornost namenil sodobnim družinam: »In sprašujem se: ali v vaši družini veste, kako komunicirati ali ste kot kakšni fantje za mizo, vsak z mobitelom, in »četajo«? Pri tej mizi se zdi, da vlada tišina, kot da bi bili pri maši ... Toda med seboj ne komunicirajo. V družini je treba obnoviti dialog: očetje, starši, otroci, stari starši, bratje in sestre morajo med seboj komunicirati ... To je naloga, ki jo moramo izpolniti danes, prav na dan svete Družine.«
Nato je spomnil, de je sveta Družina lahko vzor našim družinam tako, da se starši in otroci med seboj podpirajo v sprejemanju evangelija, ki je temelj svetosti družine.

Ob koncu opoldanskega nagovora je povabil, naj Mariji, ki je Kraljica družine, izročimo vse družine sveta, zlasti tiste, ki trpijo in so v stiski ter prosimo za Marijino materinsko zaščito.

Svet, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju