Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Jaslice v Merrylandsu v Sydeyju (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Jaslice v Merrylandsu v Sydeyju | (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)

Božič med rojaki po svetu

Slovenci po svetu | 30.12.2019, 09:48 Matjaž Merljak

Kako so praznovali božič, katere običaje ohranjajo, kaj je ostalo od tradicije, kaj je novega in kako pomembna je prisotnost slovenskega duhovnika? Poklicali smo slovenske duhovnike v Hamilton v Kanadi, Lemont pri Chicagu v ZDA, Buenos Aires v Argentini in Sydney v Avstraliji.

V Hamiltonu duhovna in zunanja priprava

V župnijski cerkvi sv. Gregorija Velikega je z vsako adventno nedeljo čutiti več prazničnega vzdušja. Župnik Drago Gačnik je namreč dejal, da ljudje nismo samo duhovna bitja in potrebujemo tudi zunanje dražljaje. Na drugo adventno nedeljo so v župniji skupaj s slovensko šolo pripravili Miklavževanje, tisti konec tedna sta bili maši tudi na podružnicah – v društvih Triglav in Sava. Prišlo je več ljudi kot običajno. Radi so ljudje prihajal tudi božični devetdnevnici in k duhovni obnovi ter spovedi, ki sta jo imela Leopold Valant iz Toronta ter Stanko Gerjolj iz Slovenije. Jaslice je tudi letos postavila družina Mramor in to v štirih urah.
Na sveti večer je bila prava sveta maša ob šestih in to v angleščini. Pri njej so sodelovali tudi otroci in mladina. Pripravili so poseben program. Cerkev, v kateri je 350 sedežev, je bila nabito polna. Enako je bilo pri sveti maši ob desetih zvečer. Pri njej je pel župnijski zbor, ki ga je na orglah spremljal Karl Vegel. Na božič je bila maša ob deseti uri, na god svetega Štefana pa so imel mašo tudi v društvu Lipa Park, prav tako z lepo udeležbo.
Zdaj že pričakujejo silvestrski večer in praznovanje, na katerega se pripravljajo že nekaj mesecev. Pričakujejo od 120 do 150 ljudi.

Božič v Hamiltonu
Božič v Hamiltonu © Dan Labricciosa

Božič v poletni vročini

V Slovenski vasi v Lanusu v Buenos Airesu stoji cerkev Marije Kraljice. Argentinsko župnijo, v kateri se zbirajo tudi slovenski rojaki, vodijo lazaristi. Toni Burja je bil naš sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini. Na sveti večer so imeli špansko mašo že ob sedmih, slovensko pa ob pol devetih. Tako je tudi zaradi varnosti. V jaslice, ki jih po argentinski navadi postavijo že za Brezmadežno 8. decembra, so položili dete Jezusa. Celotno bogoslužje je spremljalo lepo slovensko petje. Ohranjajo tudi slovenske navade, praznovanje božiča kazi le močno metanje petard.
Na četrto adventno nedeljo so imeli v Slovenski hiši v središču Buenos Airesa duhovno obnovo pred praznikom tako za odrasle kot za mladino. Ves adventni čas pa so po slovenskih domovih tako ali drugače pripravljali, slovenski zbori so pripravljali tudi božične koncerte.

Jaslice v Hamiltonu
Jaslice v Hamiltonu © Zlatko Berkovič

Pozna se, da so rojaki bolni in ostareli

Na ameriških Brezjah v Lemontu pri Chicagu v ZDA so v adventnem času rojake spodbujali k dobrodelnosti: namesto za božične kartice so denar namenili za misijone, na voljo je bilo tudi božično drevo z lističi s potrebami zapornikov in njihovih družin. Vsakdo, ki je vzel liste, je dobrine nakupil in jih naslednjo nedeljo prinesel v cerkev. Društvo svete Ane pa je ob božičnem kosilu zbiralo za nogavice za vojake.
Jaslice že vrsto leto pripravlja Peter Jakopec z ženo, ki se pripelje štiri ure daleč. Letos so jima pomagali tudi mladi in jaslice, v katerih najdemo različne delavce, so postavili v osmih urah. V Lemontu ohranjajo običaj, da je sveta maša opolnoči. Pol ure pred tem je zbor, ki je dediščina pokojnega p. Špendova, pel božične pesmi.
Frančiškan p. Metod Ogorevc, ki je zaenkrat v Lemontu sam, opaža, da so rojaki bolni in ostareli in da zato nekateri ne pridejo ponoči, ampak k dnevni božični maši. Se pa ljudje dobro poznajo med seboj in si pomagajo s prevozi.
Pred nedeljo svete družine so imeli festival luči, skupaj se bodo poslovili tudi od starega leta.

Pripravljalci jaslic v Lemontu
Pripravljalci jaslic v Lemontu © Slovenski katoliški center

Zlati jubilej misijona

Letošnji advent in božič v slovenskem misijonu svetega Rafaela v Merrylandsu v Sydneyju poteka v znamenju 50-letnice. Zdaj že pokojni p. Valerijan Jenko in rojaki so pred pol stoletja zbrali denar za cerkev. Ta je bila blagoslovljena na drugi sveti večer, 31. decembra leta 1969, dan kasneje, 1. januarja 1970, je bila prva sveta maša (somaševala sta p. Valerijan Jenko in p. Bazilij Valentin iz Melbourna) tudi prvi slovenski sveti krst. Osrednje praznovanje ob jubileju bo po poletnih počitnicah.
V adventnem času so razmišljali o načrtih, ki jih ima Bog z vsakim posameznikom. Na sveti večer je bila zgodnja polnočnica v Wollongongu, v Merrylandsu pa so se zbrali opolnoči. Pred mašo je bila kratka božičnica. Na božič je bila sveta maša dopoldne, zvečer pa še v Canberri. K božični maši se je zbralo veliko ljudi, ki se niso mogli udeležiti polnočnice in po toliko tednih velike vročine je Gospod dal zmerno vreme.

Božičnica v Sydneyju
Božičnica v Sydneyju © Stičišče avstralskih Slovencev

Na praznik svetega Štefana je bila v dvorani patra Valerijana po sveti maši proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Župnik p. Darko Žnidaršič je rojake - kar 105 se jih je zbralo - povabil k sodelovanju v občestvu. Poudaril je, da se za vsakega najde njemu primerno delo. Rojake je spodbujal tudi k molitvi za nove duhovne poklice.

Praznovanje na Štefanovo
Praznovanje na Štefanovo © Stičišče avstralskih Slovencev

P. Darko Žnidašič ob božičnem drevesu, ki sta ga tudi letos pripravili in okrasili Sonja Fišer in Zora Johnson
P. Darko Žnidašič ob božičnem drevesu, ki sta ga tudi letos pripravili in okrasili Sonja Fišer in Zora Johnson © Stičišče avstralskih Slovencev

Slovenci po svetu, Novice, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju