Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska zastava  (foto: Svobodna Slovenija, Argentina)
Slovenska zastava

Vzgoja za ljubezen do domovine in države

Slovenija | 26.12.2019, 14:41 Alen Salihović

Slovenija danes praznuje dan samostojnosti in enotnosti. Gre za spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990. Ob tej priložnosti smo pripravili prispevek o vzgoji za ljubezen do domovine in države.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je konec novembra pripravilo mednarodno konferenco z naslovom Vzgoja za ljubezen do domovine in države. V prispevku lahko prisluhnete mislim predsednice Društva katoliških pedagogov Slovenije Mariji Žabjek, Kaldejki, Iračanki in Slovenki Sari Bevc Jonan, visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentinu Inzku, predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšci in izrednemu profesorju na Pravni fakulteti v Mariboru Borutu Holcmanu.

V globaliziranem svetu bo obstal le narod z globokimi koreninami

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je na državni praznik, na Dan Rudolfa Maistra,organiziralo mednarodno konferenco »Vzgoja za ljubezen do domovine in države«, ki je potekala v prostorih Osnovne šole Radlje ob Dravi. Z dnevom izvedbe so hoteli v delovnem in strokovnem vzdušju učiteljsko srenjo spomniti in ozavestiti izreden pomen posameznika pri ohranjanju kulture naroda in ljubezni do domovine.

Predsednik Državnega sveta Slovenije, Alojz Kovšca jih je pozdravil z mislijo, da smo si domovino sposodili od svojih vnukov. V tem pogledu je konferenca izredno pomemben dogodek. Povedal je, da je Slovenija v letih po osamosvojitvi doživela spremembe, ki se jih nismo nadejali in nam niso vedno v ponos. Pozabili smo na prvine, kot so kultura, jezik in omika, ki nam dajejo identiteto in so obraz našega naroda. Mlade moramo ozavestiti in vzgajati za vse vrste identitete, za materni jezik, slovensko kulturo, narodovo zgodovino in vrednote naših staršev in preteklih rodov. Na učiteljih je zahtevna naloga vzgoje mladih, da ne bodo pristali v talilnem loncu globalizacije brez lastne in brez narodne identitete.

Sara Bevc Jonan, profesorica fizike, po rodu Iračanka, je spregovorila o pomenu ohranjanja ljubezni do domovine in države v prvi osebi. Izkusila je izziv begunstva iz Iraka v Slovenijo, zdaj je poročena s Slovencem in si prizadeva, da bi postala zgledna žena, mati in Slovenka. Želi se dobro vključiti v slovensko okolje in družbo. To ji lepo uspeva, saj slovenščino govori odlično. Pri nas živi in dela že 10 let v različnih vlogah: v vlogi socialne delavke, prevajalke in mediatorke, pomaga beguncem iz vseh koncev sveta. Slovenijo doživlja kot novi dom in drugo domovino. S svojim delovanjem želi biti čim boljša Slovenka, kar zanjo pomeni biti poštena, delovna in predana sočloveku. Ve pa, kaj pomeni biti domačin in kaj tujec. Slovencem sporoča, da domovina ni samoumevna. Če Slovenci za domovino ne bomo skrbeli, se tudi nam v Evropi lahko zgodi usoda, kakršno doživljajo njeni sorojaki, kristjani v Iraku.

Z druge strani slovenske meje, iz avstrijske Koroške, je prišel rojak dr. Valentin Inzko, ki trenutno opravlja delo visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. V nagovoru je izpostavil dve prvini, ki oblikujeta narod, to sta vera in jezik. Drobno in vztrajno delo oblikuje skupnost in ohranja prvine identitete naroda. Tega so se dobro zavedali že naši predniki in mi jih ne smemo izdati. Tudi v današnjem času je to drobno delo pomembna protiutež silam globalizacije. Patriotizem je potreben, a le, če temelji na znanju in spoštovanju vsakega posameznika in skupine in ne vodi v nacionalizem ali v komercializacijo.

Udeleženci konference so s pozornostjo prisluhnili poljskemu veleposlaniku v Sloveniji, Pawlu Czerwinskemu. Predstavil je skrb države Poljske za narodnostno vzgojo. V njegovi domovini v okvirju šolskega sistema zelo skrbijo za domovinsko vzgojo, mladim pri različnih predmetih ponudijo znanje o poljskem narodu in državi, učenci pridobijo veščine, kako ravnati pri varovanju svoje kulture in tudi skrbeti za morebitno potrebo po obrambi domovine.

Dr. Borut Holzman, predavatelj na pravni fakulteti v Mariboru, je na nazoren in nadvse zanimiv način je predstavil nekatere temeljne člene Ustave RS, ki nalagajo odgovornost in skrb za javno zavzemanje za vrednote slovenstva. Od zapisane besede v našem najvišjem uradnem dokumentu – ustavi - do uresničevanja tega v življenju pa je dolga in trnova pot. Pogosto je to, kar je zapisano, (ne)namerno spregledano in ne upoštevano. Dr. Holzman meni, da je vzgoja edina pot do civilizirane družbe. Če bomo iz šole umikali vzgojo za vrednote slovenstva, bomo stopili na pot do nacionalnega genocida.

Vir: DKPS

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.