Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Starejši (foto: Rok Mihevc)
Starejši | (foto: Rok Mihevc)

Številni bodo praznike preživeli na delovnem mestu in ločeni od družine

24.12.2019, 12:00 Andrej Šinko

Zaposleni v vojski, policiji, zdravstvu in drugih dežurnih službah bodo praznike preživeli na delovnem mestu. Ločeno od družine pa bodo božič praznovali tudi oskrbovanci domov za starejše, hospitalizirani v bolnišnicah in zaporniki.

Na mednarodnih misijah je v decembru približno 350 slovenskih vojakov, 250 jih je nameščenih na Kosovu, 40 v Latviji, nekaj pa jih je v Bosni in Hercegovini, Afganistanu, Maliju in še nekaterih drugih državah. Kljub temu, da bodo božič praznovali ločeni od družin, se trudijo ustvariti praznično vzdušje.

Namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj, ki je pri naših vojakih v Latviji, je poudaril, da v bazah veljajo določena pravila, vendar pa, da so vojaki samo ljudje, z duhovnimi potrebami. »Pripravimo jaslice, božično drevo, se usedemo za mizo kot velika družina, poklepetamo, včasih kaj zapojemo, pripravimo sodelovanje pri božični maši, kjer tudi kaj preberejo v slovenščini. Zgodi pa se tudi, da v nekaterih bazah praznujemo s pripadniki drugih vojska,« je dejal Pregelj.

Praznično tudi v bolnišnicah, domovih za starejše in zaporih

Praznično vzdušje, kolikor se le da, pa poskušajo ustvariti tudi zaposleni v bolnišnicah. V tamkajšnjih kapelah so v teh dneh svete maše, bolniki pa so še bolj veseli obiskov kot druge dni. Bolniški duhovnik Miro Šlibar je ob tem spomnil na besede zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je dejal, da se to kar razsvetljuje in daje smisel začne v betlehemski votlini. »Vaša postelja, invalidski voziček, preizkušnje vseh vrst, tudi to, da ste osamljeni in da v teh dneh nimate koga, ki bi bil posebej ob vas, vas dela podobne tej betlehemski votlini in Novorojenemu, ki daje smisel zgodovini in človeštvu.«

V Domu sv. Jožefa v Celju se na božič pripravljalo že v adventu, danes pa bodo okrasili božično drevo, se združili pri sveti maši in pokadilili dom, je dejal stanovalec doma in duhovnik Jože Kužnik. Ta je pojasnil, da je vsem, ki se maše ne morejo udeležiti fizično omogočeno, da jo spremljajo v neposrednem televizijskem prenosu. Ob tem pa dodal, da je »v času praznikov več obiskov, prihajajo svojci, imamo tudi slovesno kosilo, postavljamo jaslice, božič pa je tako bolj slovesen za vse stanovalce«.

Praznično bo tudi v 14 zaporih po Sloveniji, kjer v teh dneh obhajajo svete maše. Duhovnik Robert Friškovec je pojasnil, da želi zaprtim osebam prenesti sporočilo, da je Jezus prišel med nas ljudi kot otrok v vsej nežnosti in občutljivosti. »In, da bi znali tudi mi kot človek do človeka imeti to občutljivost, ta pravi pristop, ali pa če rečem drugače, da bi znali se učiti neke drže občutljivosti drug ob drugem, da nismo tako grobi ali pa ujeti v neko rutino.« Čeprav se trudijo ustvariti praznično vzdušje, pa so ti dnevi za zaprte osebe včasih tudi nekoliko težki, saj jih preživljajo ločeni od družin.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju