Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Pravopis v elektronski obliki (foto: ARO)
Pravopis v elektronski obliki | (foto: ARO)

AVDIO: Odprta javna razprava o novem pravopisu

Slovenija | 03.12.2019, 15:24 Petra Stopar

Na Ta veseli dan kulture se je v Sloveniji začela javna razprava o novem pravopisu. Ob tem so na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša predstavili novosti na jezikovnem portalu Fran in postregli z nekaj zanimivimi ugotovitvami.

Vse, ki jih zanima slovenščina, se bodo po prepričanju raziskovalcev Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU najbolj razveselili začetka javne razprave o Pravopisu 8.0, ki prihaja kar trideset let po uradni potrditvi obstoječih pravil. Svoj komentar na predloge novih pravil lahko po novem preko spletnega portala Fran prispeva prav vsak.

Kot je dejala vodja pravopisne komisije na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Helena Dobrovoljc, ne pričakujejo, da se bodo s spremembami vsi strinjali, »upamo pa, da bomo s pravopisnim predlogom presegli omejitve, ki izhajajo zgolj iz nepripravljenosti na spremembe in ki jih dobro izraža misel akademika Jožeta Toporišiča ob izidu zadnjega pravopisa, ki pravi ’Pravopisi so kot snahe, ki taščam nikdar ne ugajajo’«.

Portal Fran, na katerem je poleg ePravopisa dostopnih 37 slovarjev, je v petih letih delovanja zabeležil nekaj več kot 70 milijonov iskanj, vsako leto pa inštitut vpisuje nova gesla.

Predstojnik inštituta Kozma Ahačič je razkril letos najbolj iskane besede na Franu. Na prvem mestu je tehnikalija, sledita ji besedi pokorščina in opolnomočiti. »Besedo ’opolnomočiti’ najpogosteje uporabljajo v javni upravi in tudi najpogosteje preverjajo, kaj to sploh pomeni, da vedo, kaj napišejo,« je pojasnil. »Med manj znanimi besedami pa je absolutna zmagovalka leta 2019 ’očut’,« kar pomeni občutek ali čustvo.

Vseslovenski jezikovni portal Fran lahko odkrijete na tej povezavi.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...