Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Alenka Puhar (foto: commons.wikimedia.org / Modri dirkač)
Alenka Puhar | (foto: commons.wikimedia.org / Modri dirkač)

Novinarki in publicistki Alenki Puhar priznanje ZNP za življenjsko delo

Slovenija | 15.12.2019, 19:31 Alen Salihović

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so podelili častna priznanja Boruta Meška. Priznanje za življenjsko delo je letos prejela novinarka in publicistka Alenka Puhar. Priznanji za posebne dosežke pa sta pripadli preiskovalni skupini Televizije Slovenija EkstraVisor in publicistu Igorju Omerzi.

Glas Puharjeve v slovenski družbeni in medijski krajini je po oceni ZNP "tak, da ga ni mogoče spregledati, je tako drugačen in sočasno tako trdoživ, da mu pravzaprav ni potrebno ničesar dodajati, pač pa mu je najbolje prisluhniti". Ob tem so v ZNP poudarili miselno in izrazno ostrino letošnje nagrajenke za življenjsko delo.

Puharjeva si lahko ostrino "privošči predvsem zato, ker vseskozi dobro ve, o čem govori. Kjer se večina zadovolji z abstraktnim modrovanjem na podlagi tistega, kar so napaberkovali od drugih, zanjo od vsega začetka novinarske kariere štejejo preverljiva dejstva, do katerih pride sama," piše v obrazložitvi priznanja.

Kot menijo v ZNP, je v Sloveniji malo mislecev, "ki bi bili do slovenskega komunističnega sistema in njegovega jugoslovanskega malika bolj neprizanesljivi od Puharjeve, kar pa spet izraža s pošteno, na suhih podatkih utemeljeno ostrino".

Preiskovalno skupino EkstraVisor, ki jo je Televizija Slovenija ustanovila aprila 2016, so v ZNP nagradili za posebne dosežke v novinarstvu. Sestavljajo jo preiskovalci Mateja Cankar, Neža Steiner, Vanja Gligorović, Anže Zabukovšek, novinar Viki Twrdy, vodja skupine pa je Lidija Hren. Po oceni ZNP se je skupina najbolj izkazala z raziskovanjem malverzacij pri projektu Teš 6.

"Njihovo raziskovanje je bilo temeljito in poglobljeno, prikaz ugotovitev pa nazoren. Javnosti so postregli s podatki o ključnih koruptivnih ravnanjih v projektu in njihovimi akterji, o čemer so mediji pred tem le namigovali," so navedli v ZNP. Ob tem so izrazili skrb, ker ugotovitve skupine niti matična niti druge medijske hiše ne nadgradijo.

Omerzo pa je ZNP nagradilo za posebne dosežke v publicistiki. Kot piše v obrazložitvi, Omerza "sistematično in neprekinjeno raziskuje arhivsko gradivo, sestavlja zgodbo za zgodbo ter Sloveniji nudi vpogled v najbolj krut in nečloveški del polpretekle zgodovine". Njegov zakaj je po navedbah ZNP razgaljenje preteklega političnega režima, da se ta ne bi več pojavil.

"Ker resnica včasih boli, njegovo raziskovalno in publicistično delo ni povšeči tistim, ki so bili na kakršen koli način vpleteni v dogodke, o katerih piše, zato so mu med drugim poskušali preprečiti dostop do arhivov," so še spomnili v ZNP.

Ustanovitev ZNP je sicer povezana z letom 2007, častna priznanja pa so prvič podelili leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...