Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sodelavci na splošni avdienci (foto: Rok Mihevc)
Sodelavci na splošni avdienci

Tega si niti v sanjah nisem predstavljala ...

Dogodki | 10.11.2019, 07:05 Tanja Dominko

Pred šestimi leti, ko sem stala na Trgu sv. Petra ob prvem angelusu papeža Frančiška po njegovi izvolitvi, se mi je zdelo, da me je doletel svet trenutek.

Ganjenost ob njegovih besedah z okna apostolske palače in njegov iskren pozdrav Buongiorno mi je segel do srca. Niti v sanjah pa si nisem predstavljala, da bom kdaj v življenju ta pozdrav izrekla tudi sama in se srečala z njim iz oči v oči, bila deležna njegovega iskrenega in hudomušnega nasmeha ter celo stiska roke.

Ko nas je v soboto doletela vest, da je bilo ugodeno naši prošnji, da se udeležimo avdience in da lahko potuje v Vatikan, kdor želi, sem takoj sporočila, da sem za. Brez posvetovanja z družino, brez pomisleka, kaj pa če. Grem. Čeprav nisem vedela, ali se nam bo želja po rokovanju izpolnila ali ne. Ko smo na prefekturi večer prej izvedeli, da se bo to dejansko zgodilo, mi je zaigralo srce. Prvič v življenju mi je postalo žal, da ne znam italijansko ali špansko, da bi ga lahko bolj osebno nagovorila, a vseeno sem zbrala pogum in ga v angleščini prosila za molitev za Jakoba, Marjaninega sina. Pri tem je naredil spodbudno gesto z roko, moja pa se je tresla od čarobnosti tega trenutka. Mislim, da je bil vsak med nami kar v šoku nekaj trenutkov, a vseeno sem slišala njegovo večkratno prošnjo, naj tudi mi molimo zanj. Nasmešek je v teh trenutkih izginil iz njegovih ust in začutila sem, da je vendarle poslanstvo, ki ga opravlja, težko in da našo molitev preprosto potrebuje.

Naše srečanje s papežem je bilo polno neznank. Ali bomo imeli lahko fotoaparat pri sebi ali ne, ali bo možno snemati ali ne. Ali bomo povsem odvisni od telefona in fotografiranja z njim? Sedem nas je bilo, kot sedem palčkov in to je bila ravno pravšnja številka, da je vsak prispeval svoj kamenček. Moja naloga je bila posneti s telefonom, kolikor se bo dalo. Z njim sem ves čas beležila tudi dogajanje v okolici in posnetki ter fotografije bodo lep spomin zame in za mojo družino. Zajela sem tudi ključen trenutek blagoslova v slovenskem jeziku, čeprav je hrup v ozadju skoraj povsem preglasil zvočno plat posnetka. Nadomestil ga je snemalnik, ki ga je v rokah kljub mrkim pogledom in sitnarjenju varnostnikov trdno držala Nataša. Zvok in sliko smo tako lahko ponesli tudi v Slovenijo.

Dogodki
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...