Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Srce se ne boji - Anica Drobnič

Srce se ne boji | 18.11.2019, 09:20 dr. Metod Benedik

Rodila se je 28. junija 1898 v verni krščanski družini s petimi otroki na Hudem vrhu na Blokah. Njene sestre so postale redovnice. Odšla jev Ljubljano v šolo k uršulinkam in so pri njih usposobila za poklic učiteljice. Bila je torej učiteljica in prosvetna delavka v katoliških društvih.

V Begunjah pri Cerknici je učiteljica Anica bila tudi organistka in pevovodja cerkvenega pevskega zbora, članica učiteljske Katoliške akcije, tajnica katoliškega prosvetnega društva, zborovodja več pevskih zborov, organizatorka prosvetne dejavnosti, režiserka, koreografinja itd. Ni bila poročena, zato je ves svoj prosti čas posvečala cerkvi, glasbi in prosveti. S svojo dejavnostjo je bila trn v peti komunističnim aktivistom.

Starejši domačini so jo ohranili v spominu kot vestno žensko, ki si je zelo prizadevala, da bi se v župniji ohranjalo živo in pristno versko življenje; veliko je sodelovala z župnikom Viktorjem Turkom, ki je tudi postal žrtev komunističnega nasilja, zajeli so ga skupaj z nekaterimi farani in ga umorili oktobra 1943. Učiteljica Anica je s posebno ljubeznijo delala z otroki; vodila je pevske zborčke in tudi sicer skrbela zanje. V mrzlih zimskih mesecih se je zelo trudila, da bi otroci, ki so od daleč prišli v šolo, bili na toplem. Nekateri so se jo dobro zapomnili: bila je kot mamica, dobra in čuteča.

Učiteljico Drobničevo, tako živo dejavno v župniji, so partizani večkrat iskal, da bi jo ubili. Sama je sorodnikom pripovedovala, kako se je trikrat rešila pred njimi. Slednjič so jo prijeli 15. septembra 1943. Odpeljali so jo v Kočevje. V Dijaškem domu so jo zasliševali in zasmehovali številni partizanski veljaki, med njimi zloglasni španski borec Stane Semič Daki in tudi Kardelj. Kasneje so jo z drugimi jetniki odpeljali v Ribnico, kjer so jo 15. oktobra uprizorili sodni proces. Na smrt so obsodili 38 mož in fantov, med njimi je bila edina ženska, učiteljica Anica Drobnič. Neposredno za tem so jih pomorili. Njene posmrtne ostanke so 26. oktobra 2003 prenesli na bloško pokopališče. Ob žalni slovesnosti je o njej bila izrečena misel: "Bila je sol modrosti, luč resnice in mesto na gori". Domačini pa so ugotavljali: "Prepričani smo bili, da je umrla samo zato, ker je dosledno živela svojo vero."

Njen sorodnik je izpovedal, kako jo vidijo njeni domači: "Prepričani smo, da so jo partizani ubili iz sovraštva do njenega dela na verskem področju. Anica je svetnica. Ubili so jo zato, ker je bila tako verna, ker je delala za Cerkev, ker je delala za katoliško prosveto. Ona je bila vsa v tem. Doma vedno pravimo, da je svetnica, da imamo Anico v nebesih! Njej se tudi priporočamo in se zanašamo na njeno pomoč."

Srce se ne boji
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju