Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež na Japonskem (foto: vaticannews.va)
Papež na Japonskem

Kako se je papež 'maščeval' jezuitom, ker ni mogel v misijone ...

Cerkev po svetu | 26.11.2019, 14:37 Marta Jerebič

Papež je končal 8-dnevni obisk v Aziji in je že na poti proti Rimu, kjer bo pristal nekaj po 17. uri. Na Tajskem in Japonskem je govoril o zaščiti življenja in dostojanstva. Opozoril je na zlorabe in izkoriščanje žensk in otrok ter nemoralnost uporabe in posedovanja jedrskega orožja. Svet je spomnil na pomen dialoga in vlogo religij v procesu gradnje bolj pravične družbe.

Frančišek je zadnji dan v deželi vzhajajočega sonca preživel v jezuitski skupnosti, katere član bi bil verjetno danes tudi sam, če mu v mladosti zdravje ne bi preprečilo, da postane misijonar na Japonskem, komentira portal Crux.

Papež je že ob prihodu v Tokio na srečanju s škofi v smehu dejal, da se je za te neuresničene sanje 'maščeval' tako, da je kot vodja jezuitov v Buenos Airesu v misijone na Japonsko poslal pet argentinskih duhovnikov. Eden od njih je danes vodja jezuitov na Japonskem, p. Renzo De Luca, ki je bil papežev prevajalec med obiskom. In s temi jezuitskimi sobrati je papež zjutraj daroval sveto mašo, srečal se je tudi z upokojenimi in bolnimi duhovniki.

Dogodka sta potekala na jezuitski univerzi Sofija, kjer bi verjetno predaval tudi Bergoglio, če bi bil misijonar na Japonskem. Gre za eno najuglednejših učilišč v državi. Univerza na svojih osmih fakultetah in 18 oddelkih vsako leto gosti tisoč tujih študentov, 2 tisoč mladim Japoncem pa omogoča, da se udeležijo študija v tujini.

Po vesti izbrati najboljše

Papež je tokrat nagovoril 700 študentov in njihovih profesorjev. »Noben študent te univerze ne bi smel diplomirati, ne da bi se naučil, kako odgovorno in svobodno izbrati to, kar mu vest narekuje, da je najboljše.«

Papež je menil, da bi se moral vsak diplomant te univerze znajti tudi v najbolj zapletenih situacijah in pri tem zavzeti pravično, človeško, pošteno in odgovorno držo kot odločen zagovornik ranljivih. V tako tekmovalni in tehnološko usmerjeni družbi mora biti ta univerza ne samo intelektualno središče, ampak tudi kraj, kjer se lahko oblikujeta boljša družba in bolj upanja polna prihodnost, je dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.