Nataša Ličen
Andrej Jerman
Alen Salihović
Narodni dom v Trstu (foto: Novi glas)
Narodni dom v Trstu | (foto: Novi glas)

SSO in SKGZ pisala Pahorju in Mattarellu

13.11.2019, 09:34 Matjaž Merljak

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Walter Bandelj za Svet slovenskih organizacij (SSO) in Ksenija Dobrila za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) sta se predsednikoma Slovenije in Italije pisno zahvalila, da se bosta udeležila spominske slovesnosti ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu julija 2020.

V pismu sta predsednika SSO in SKGZ podčrtala, da gre za pomemben korak predsednikov Slovenije in Italije, ki je odločilno spodbudil nadaljevanje postopka za povrnitev te zgodovinske stavbe slovenski narodni skupnosti v Italiji, kot je to predvideno po zaščitnem zakonu 38/2001.


 

Spošt. predsednik Republike Slovenije

Borut Pahor

V imenu Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturne-gospodarske zveze, krovnih organizacij Slovencev v Italiji, se Vam iskreno zahvaljujeva za Vaše odlično posredovanje v postopku vračanja zgodovinske stavbe Narodnega doma v ulici Filzi v Trstu, ki so ga tržaški Slovenci zgradili na začetku prejšnjega stoletja. Vaš poseg, ki je bil usmerjen v spodbuditev izvajanja vrnitve te simbolične stavbe, je še toliko bolj pomenljiv, ker se je zgodil na podlagi Vašega prijateljskega odnosa z italijanskim predsednikom republike Sergiom Mattarello.

To prijateljstvo in odločitev, da bosta skupaj prisotna prihodnjega 13. julija 2020 v Trstu, ko bomo obeležili 100-letnico požiga Narodnega doma, sta najboljši dokaz in predvsem zgled, da je mogoče na primeren ter v prihodnost usmerjen način rešiti še tako zahtevna politično-zgodovinska vprašanja. Gre tudi za otipljiv dokaz, da se duh sožitja ter evropskega integracijskega procesa uresničuje tudi v našem prostoru, ki je bil tako hudo zaznamovan v času obeh svetovnih vojn ter blokovske delitve, ki je sledila po letu 1945.

Ravno ta evropski integracijski proces se je začel, ko so se evropske države zedinile, da presežejo zgodovinska nasprotovanja in ustvarijo pogoje, na podlagi katerih se krvave vojne morije ne bodo več ponavljale. Evropska unija je danes uveljavljena resničnost, od katere imamo vsi pomembne koristi. Primerno je torej, da Slovenci in Italijani nadaljujemo s poslavljanjem od starih ran in omogočimo mladim generacijam neobremenjeno in ustvarjalno življenje za boljši jutri v tem prostoru.

Gospod Predsednik,

skupno praznovanje 100-letnice požiga Narodnega doma in postopek vrnitve te palače slovenski narodni skupnosti sta prav gotovo udejanjane zgoraj omenjenega evropskega duha in utrditev tiste normalnosti v odnosih med tu živečima narodoma. Vsega tega pa ne bi bilo, če ne bi Vi in Vaš italijanski kolega predsednik Sergio Mattarella posegla in postavila vse skupaj na najvišjo raven meddržavniških odnosov med Republiko Italijo in Republiko Slovenijo, za kar se Vam še enkrat iskreno zahvaljujeva in zaupava v Vašo še nadaljno pomoč, pozornost in podporo.

S spoštovanjem,

Ksenija Dobrila,predsednica SKGZ in Walter Bandelj, predsednik SSO

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...