Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Minister Česnik v Sydneyju (foto: USZS)
Minister Česnik v Sydneyju

Minister Česnik v Brisbanu in Sydneyju

07.11.2019, 17:38 Matjaž Merljak

Kako naj slovensko društvo deluje, ko mladih ni več oz. jim dosedanji način delovanja ni blizu in o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo, so bile teme dveh srečanj ministr za Slovence po svetu na obisku v Avstraliji.

Prvo v nizu slovenskih društev, ki so na programu ministrovega obiska, je bila Planinka v Brisbanu. V torek, 5. novembra 2019, se je pogovarjal s predsednikom društva Tonetom Brožičem, odbornikom in arhivarjem Mirkom Cudermanom in drugimi. Društvo išče drugačne oblike delovanja, saj se sooča s staranjem, mlajšim generacijam in novim priseljencem iz domovine pa tak način ohranjanja slovenstva ni blizu. V upravnem odboru so se tudi odločili, da stavbo s pripadajočim zemljiščem prodajo.

Minister se je sestal tudi z Jernejo Svetičič, članico Sveta Vlade RS za Slovence po svetu, in z Nevenko Golc Clarke, častno konzulko Republike Slovenije v tej avstralski državi, glavno organizatorko ministrovega obiska v tem kraju, sicer pa tudi predsednico Društva za slovenski jezik in kulturo Queensland, v okviru katerega tudi poučuje slovenščino in ki združuje pretežno mlajše generacije slovenskih izseljencev.

Minister Česnik na društvu Planinka
Minister Česnik na društvu Planinka © USZS

Minister Česnik se je v sredo, 6. novembra, v prostorih konzulata RS v Sydneyju srečal s predstavniki Slovensko-avstralske gospodarske zbornice. Udeležila se ga je veliko slovenskih podjetnikov iz Sydneya, dogodek pa je vodil častni vicekonzul in hkrati sekretar zbornice Mark Stariha. Zbornica ima trenutno 44 članov, med katerimi so samo trije, ki niso na noben način povezani s Slovenijo – vsi ostali so bodisi potomci slovenskih izseljencev iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja bodisi novi priseljenci, ki so v Avstraliji novo poslovno pot začrtali pred nedavnim.

Od leta 2014, ko je začela z delovanjem, je zbornica razširila svoje dejavnosti, članstvo se veča, pridobili so tudi nekaj velikih podjetij – izstopa seveda že dolgoletni član – podjetje Harvey Norman. Zbornica je povezana tudi z drugimi sorodnimi ustanovami v državi, najbolj dejavno trenutno s švicarsko in norveško avstralsko gospodarsko zbornico.

Želijo si pridobiti nove mlade izobražence ter podjetnike in poslovneže ter pomagati pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja med državama, ki je trenutno skromno.

Na sestanku s Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico
Na sestanku s Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico © USZS

Članice in člani so v pogovoru izpostavili težave z dvojnim obdavčevanjem, za odpravo katerega Avstralija doslej ni pokazala pravega posluha, pokazali pa so tudi veliko voljo za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, če bi le bilo dovolj posluha za to s »slovenske« strani.

Pokrovitelj dogodka je bil sicer Anthony Tomažin, poslovnež in častni konzul Republike Slovenije v Novem južnem Walesu.

vir: USZS

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...