Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Minister Česnik v Sydneyju (foto: USZS)
Minister Česnik v Sydneyju

Minister Česnik v Brisbanu in Sydneyju

Slovenci po svetu | 07.11.2019, 17:38 Matjaž Merljak

Kako naj slovensko društvo deluje, ko mladih ni več oz. jim dosedanji način delovanja ni blizu in o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Avstralijo, so bile teme dveh srečanj ministr za Slovence po svetu na obisku v Avstraliji.

Prvo v nizu slovenskih društev, ki so na programu ministrovega obiska, je bila Planinka v Brisbanu. V torek, 5. novembra 2019, se je pogovarjal s predsednikom društva Tonetom Brožičem, odbornikom in arhivarjem Mirkom Cudermanom in drugimi. Društvo išče drugačne oblike delovanja, saj se sooča s staranjem, mlajšim generacijam in novim priseljencem iz domovine pa tak način ohranjanja slovenstva ni blizu. V upravnem odboru so se tudi odločili, da stavbo s pripadajočim zemljiščem prodajo.

Minister se je sestal tudi z Jernejo Svetičič, članico Sveta Vlade RS za Slovence po svetu, in z Nevenko Golc Clarke, častno konzulko Republike Slovenije v tej avstralski državi, glavno organizatorko ministrovega obiska v tem kraju, sicer pa tudi predsednico Društva za slovenski jezik in kulturo Queensland, v okviru katerega tudi poučuje slovenščino in ki združuje pretežno mlajše generacije slovenskih izseljencev.

Minister Česnik na društvu Planinka
Minister Česnik na društvu Planinka © USZS

Minister Česnik se je v sredo, 6. novembra, v prostorih konzulata RS v Sydneyju srečal s predstavniki Slovensko-avstralske gospodarske zbornice. Udeležila se ga je veliko slovenskih podjetnikov iz Sydneya, dogodek pa je vodil častni vicekonzul in hkrati sekretar zbornice Mark Stariha. Zbornica ima trenutno 44 članov, med katerimi so samo trije, ki niso na noben način povezani s Slovenijo – vsi ostali so bodisi potomci slovenskih izseljencev iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja bodisi novi priseljenci, ki so v Avstraliji novo poslovno pot začrtali pred nedavnim.

Od leta 2014, ko je začela z delovanjem, je zbornica razširila svoje dejavnosti, članstvo se veča, pridobili so tudi nekaj velikih podjetij – izstopa seveda že dolgoletni član – podjetje Harvey Norman. Zbornica je povezana tudi z drugimi sorodnimi ustanovami v državi, najbolj dejavno trenutno s švicarsko in norveško avstralsko gospodarsko zbornico.

Želijo si pridobiti nove mlade izobražence ter podjetnike in poslovneže ter pomagati pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja med državama, ki je trenutno skromno.

Na sestanku s Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico
Na sestanku s Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico © USZS

Članice in člani so v pogovoru izpostavili težave z dvojnim obdavčevanjem, za odpravo katerega Avstralija doslej ni pokazala pravega posluha, pokazali pa so tudi veliko voljo za sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, če bi le bilo dovolj posluha za to s »slovenske« strani.

Pokrovitelj dogodka je bil sicer Anthony Tomažin, poslovnež in častni konzul Republike Slovenije v Novem južnem Walesu.

vir: USZS

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...