Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu (foto: Nataša Ličen)
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu

Zdrava krščanska duhovnost ni beg, ampak je vera dejavnih odnosov

17.10.2019, 17:50 Nataša Ličen

Vseživljenjska duhovna rast in celostni razvoj sta danes vsebini, ki vse bolj pritegneta sodobnega človeka. Teologi imajo veliko znanja s področja duhovnosti, ki bi ga lahko predstavili širšemu krogu, tudi tistim, ki šele iščejo.

Zakaj toliko negotovosti?

Kaj danes pretresa človeka?, smo se vprašali z doc. dr. Tadejem Stegujem in p. dr. Ivanom Platovnjakom. »To je eno temeljnih vprašanj. Zakaj človek išče potešitev svojih hrepenenj v stvareh, ki ne nasitijo in ne nudijo izpolnitve srca?« Življenjski smisel je še vedno temeljno vprašanje.

Zakaj živimo in kako je s smrtjo?

»Pred tem nihče ne pobegne. To je izziv, s katerim se slej ali prej vsak sooči. Milost krščanske duhovnosti nosi s seboj zarjo vstajenja. Trenutek smrti za kristjana ni konec, je prehod. Staranje je v življenju kristjana drugače osvetljeno«, pravi dr. Tadej Stegu. Lahko pa se odtujimo in na to enostavno ne mislimo. A, to ničesar ne reši.

Iskanja je danes veliko

Človek je bitje, ki mora vedno znova najti odgovor na temeljno vprašanje smisla, zakaj živim in kdo sem? »Krščanska duhovnost pomaga najti globino, v kateri se lahko soočamo z vsem, kar pride in nas doleti v življenju, da ne omagamo in ne sestopimo s poti, ampak najdemo smisel tudi takrat, ko se zdi vse brez smisla«, poudari dr. Ivan Platovnjak in ob tem sogovornika skupaj dodata: »Krščanstvo ni beg v osamo, v odtujenost, je vera dejavnega odnosa

Ni vsaka ponudba kakovostna

»Kljub bliskovitemu in vse večjemu napredku, sodobni človek spoznava, da življenje ni samo telo in niso samo čustva, ampak je tudi duh. Obstaja veliko ponudbe, zato je pomembno pomagati človeku, da se znotraj ponujenega znajde, saj ni vsaka ponudba dobra.«

Avtentično krščanstvo ni otožnost, je zadovoljstvo in pristno, zgrajeno veselje, kljub križem.

Duhovnost ni samo za izbrane

Umetnost je, kako v času razširjenega individualizma med številno ponudbo odkriti in izbrati dobro. »Hitro nas pritegnejo številne ponudbe. Ne prepuščajmo se, vstopajmo v konkretno življenje in delo. Karkoli delamo, delajmo v veselju, hvaležni za številne možnosti. Bog ni vsiljiv, med nas stopa skozi najtesnejšo špranjoNi treba izbirati nekaj izrednega, iščimo v vsakdanjem življenju Luč in Njegovega Duha.

Naučimo se ubesediti vsako doživljanje, vsa čutenja in jih povezujmo z Bogom ter veselo vestjo evangelija. S tem je več možnosti, da tudi ob izgubi zmoremo skozi bolečino, jo izkričimo in najdemo nekoga, s katerim upamo deliti, kar je v nas. Le tako bomo tudi ob spominu na minulo in ob izgubi ljubljenega, sposobni iti naprej in graditi novo zgodbo v Ljubezni.

Duhovna akademija

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani je več kot le zgolj izobraževalna ustanova, njeno poslanstvo je tudi prinašati duhovnost slovenskemu človeku, priti naproti tudi tistim, ki niso vpeti v cerkveno življenje. Prinašati veselo novico.

Vpis v program Duhovne akademije za letošnje akademsko leto je odprt do 25. oktobra. Obsega 13 predavanj uveljavljenih strokovnjakov človeka, družbe, duhovnosti in Svetega Pisma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...