Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu (foto: Nataša Ličen)
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu

Zdrava krščanska duhovnost ni beg, ampak je vera dejavnih odnosov

17.10.2019, 17:50 Nataša Ličen

Vseživljenjska duhovna rast in celostni razvoj sta danes vsebini, ki vse bolj pritegneta sodobnega človeka. Teologi imajo veliko znanja s področja duhovnosti, ki bi ga lahko predstavili širšemu krogu, tudi tistim, ki šele iščejo.

Zakaj toliko negotovosti?

Kaj danes pretresa človeka?, smo se vprašali z doc. dr. Tadejem Stegujem in p. dr. Ivanom Platovnjakom. »To je eno temeljnih vprašanj. Zakaj človek išče potešitev svojih hrepenenj v stvareh, ki ne nasitijo in ne nudijo izpolnitve srca?« Življenjski smisel je še vedno temeljno vprašanje.

Zakaj živimo in kako je s smrtjo?

»Pred tem nihče ne pobegne. To je izziv, s katerim se slej ali prej vsak sooči. Milost krščanske duhovnosti nosi s seboj zarjo vstajenja. Trenutek smrti za kristjana ni konec, je prehod. Staranje je v življenju kristjana drugače osvetljeno«, pravi dr. Tadej Stegu. Lahko pa se odtujimo in na to enostavno ne mislimo. A, to ničesar ne reši.

Iskanja je danes veliko

Človek je bitje, ki mora vedno znova najti odgovor na temeljno vprašanje smisla, zakaj živim in kdo sem? »Krščanska duhovnost pomaga najti globino, v kateri se lahko soočamo z vsem, kar pride in nas doleti v življenju, da ne omagamo in ne sestopimo s poti, ampak najdemo smisel tudi takrat, ko se zdi vse brez smisla«, poudari dr. Ivan Platovnjak in ob tem sogovornika skupaj dodata: »Krščanstvo ni beg v osamo, v odtujenost, je vera dejavnega odnosa

Ni vsaka ponudba kakovostna

»Kljub bliskovitemu in vse večjemu napredku, sodobni človek spoznava, da življenje ni samo telo in niso samo čustva, ampak je tudi duh. Obstaja veliko ponudbe, zato je pomembno pomagati človeku, da se znotraj ponujenega znajde, saj ni vsaka ponudba dobra.«

Avtentično krščanstvo ni otožnost, je zadovoljstvo in pristno, zgrajeno veselje, kljub križem.

Duhovnost ni samo za izbrane

Umetnost je, kako v času razširjenega individualizma med številno ponudbo odkriti in izbrati dobro. »Hitro nas pritegnejo številne ponudbe. Ne prepuščajmo se, vstopajmo v konkretno življenje in delo. Karkoli delamo, delajmo v veselju, hvaležni za številne možnosti. Bog ni vsiljiv, med nas stopa skozi najtesnejšo špranjoNi treba izbirati nekaj izrednega, iščimo v vsakdanjem življenju Luč in Njegovega Duha.

Naučimo se ubesediti vsako doživljanje, vsa čutenja in jih povezujmo z Bogom ter veselo vestjo evangelija. S tem je več možnosti, da tudi ob izgubi zmoremo skozi bolečino, jo izkričimo in najdemo nekoga, s katerim upamo deliti, kar je v nas. Le tako bomo tudi ob spominu na minulo in ob izgubi ljubljenega, sposobni iti naprej in graditi novo zgodbo v Ljubezni.

Duhovna akademija

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani je več kot le zgolj izobraževalna ustanova, njeno poslanstvo je tudi prinašati duhovnost slovenskemu človeku, priti naproti tudi tistim, ki niso vpeti v cerkveno življenje. Prinašati veselo novico.

Vpis v program Duhovne akademije za letošnje akademsko leto je odprt do 25. oktobra. Obsega 13 predavanj uveljavljenih strokovnjakov človeka, družbe, duhovnosti in Svetega Pisma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...