Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Evropska unija izgublja verodostojnost…

Svet | 15.10.2019, 18:11

Severna Makedonija, ki jo pod tem imenom poznamo dobrega pol leta, in Albanija sta že pred časom izpolnili pogoje za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. A članice nadaljnjim korakom obeh držav na poti približevanja veliki družini evropskih narodov še niso prižgale zelene luči. Zdi se, da bosta morali še malo počakati.

Evropska unija je odločitev o začetku pristopnih pogajanj s Skopjem in Tirano enkrat že preložila. Zdaj se obeta podoben scenarij. Nadaljnje korake tako Severne Makedonije kot Albanije trenutno blokira Francija. Naklonjena naj jim ne bi bila tudi Nizozemska, a njeno stališče ni povsem jasno.

Ali Francija izsiljuje?

Nekatere članice imajo zadržke predvsem v primeru Albanije, zato so na tehtnici različne možnosti. Med njimi je tudi ta, da bi Evropska unija pristopna pogajanja začela le s Skopjem. A zdi se, da bo zaradi veta Pariza splavala po vodi. "Odločitev bi bila pozitivna, če bi Francija v pogajanjih za mesto v Evropski komisiji dobila ugodne možnosti za delovanje v smeri skupne obrambne in še kakšne politike," ugotavlja geopolitični analitik dr. Laris Gaiser. To se ne bo zgodilo, saj so v Evropskem parlamentu po zaslišanju pred pristojnim odborom zavrnili francosko kandidatka za evropsko komisarko za notranji trg Sylvie Goulard. Francoski predsednik Emmanuel Macron mora predlagati novo ime, kar bo storil po bližnjem vrhu Evropske unije v Bruslju.

Le evropska pot lahko zagotovi delujočo demokracijo

Zelo verjetno je, da bo tudi ta okoliščina zamaknila proces širitve. A dr. Gaiser poudarja, da je predvsem začetek pristopnih pogajanj Bruslja s Skopjem nujen. "Le evropska pot lahko Makedoniji zagotovi resnično delujočo demokracijo," opozarja. Država se namreč sooča s sistemsko korupcijo, na dan prihajajo nove podrobnosti izsiljevalske afere, ki sega do socialističnega premierja Zorana Zaeva. Če bi bile oblasti pod ustreznim nadzorom, tako dr. Gaiser, ne bi prihajalo do kraj in mafijskih poslov.

Juncker je storil veliko napako…

Dr. Gaiser je kritičen do Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, ki je širitev na Zahodni Balkan postavila na stranski tir. "To je bila velika napaka. Evropska unija se mora širiti, saj resnično izgublja verodostojnost v tem prostoru, ki je zelo nevaren, ko se počuti ali osamljenega ali pod mednarodnim pritiskom." Kot je še dodal dr. Gaiser, se običajno odzove na najslabši način.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.