Petra StoparPetra Stopar

Einspielerjeva nagrada dr. Jordanu

Slovenci po svetu | 22.10.2019, 08:34 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta sporočila, da bosta letošnjo Einspielerjevo nagrado podelila kulturnemu geografu in kartografu dvornemu svetniku univ. doc. dr. Petru Jordanu. Prejel jo bo v zahvalo za njegovo prizadevanje za priznavanje in ohranjanje geografskih imen etničnih manjšin, kar krepi prostorsko identiteto in kulturo dvo- in večjezičnih območij.

Omenjeni organizaciji Einspielerjevo nagrado podeljujeta od leta 1988 dalje, da počastita osebnosti javnega življenja, znanosti, umetnosti in kulture iz večinskega naroda in preko meja Koroške za njihovo razumevanje in njihova prizadevanja za slovensko narodno skupnost na Koroškem.

Nagrada je poimenovana po duhovniku, politiku, publicistu in kulturniku Andreju Einspielerju, ki se je zavzemal za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, za sožitje obeh narodov na Koroškem, za splošno volilno pravico in politično svobodo in je bil leta 1851 skupaj s škofom A. M. Slomškom in prof. A. Janežičem soustanovitelj in prvi predsednik Društva sv. Mohorja, današnje Mohorjeve družbe.

Podelitev bo v ponedeljek, 18. novembra 2019, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu. Slavnostni govornik bo dr. Valentin Inzko.

Lani je Einspielerjevo nagrado prejel nekdanji predsednik avstrijskega parlamenta Heinrich Neisser, leta 2017 jo je prejela deželna svetnica Južne Tirolske Martha Stocker, leta 2015 jo je prejel novinar časopisa Kleine Zeitung Hubert Budai, leta 2013 jo je prejel aktualni Nobelov nagrajenec za literaturo Peter Handke in leta 2012 takratni krški škof dr. Alois Schwarz.

Slovenci po svetu, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.