Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Divja Amazonija, detajl (foto: Matjaž Merljak)
Divja Amazonija, detajl

Neukrotljiva narava

Slovenci po svetu | 18.10.2019, 14:08 Matjaž Merljak

V Meršolovem atriju Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani so v četrtek, 17. oktobra 2019, odprli razstavo slovenske slikarke Tamare Burmicky - Taye. Rodila se je v Mariboru in je 40 let živela v Venezueli. Življenjska pot jo je vodila še v Pariz, Švico in Malezijo. Zdaj živi in ustvarja v Ljubljani.

V Venezuelo je prišla kot otrok, a stikov s Slovenijo ni nikoli pretrgala. Pogosto je prihajala sem in v Ljubljani je leta 1970 tudi diplomirala pri profesorju Edu Ravnikarju. Venezuelo ima v najlepših spominih kot lepo in bogato deželo s tropskim podnebjem, ki ne pozna mraza in zime. Zato zelo podpira repatriacijo Slovencev iz države, ki je zdaj zelo obubožana. Nekdanja namreč ne obstaja več in v tako ne le ne upa, tudi ne želi iti.

Tamara Burmicky Taya je imela že več kot 30 samostojnih razstav, sodelovala je tudi na več skupinskih. V Maleziji je raziskovala tehnike kitajskega sodobnega in klasičnega slikarstva in tudi na eni od tokrat razstavljenih del - Vallarsa, skrivnostna dolina - je to opaziti. Slika je namreč narejena na rižev papir, nanešen na platno. To je tehnika, ki jo je sama iznašla. Rada upodablja naravo, vsak kraj predhodno dobro naštudira in najprej naredi manjše slike, sicer pa prisega na velika dela, ker meni, da to danes ljudje potrebujemo.

Avtorica ob delu Vallarsa, skrivnostna dolina
Avtorica ob delu Vallarsa, skrivnostna dolina © Matjaž Merljak

V času razstave bo na voljo vsem, ki se zanimajo za likovno umetnost, predstavila tehnike in materiale, s katerimi ustvarja na svoji umetniški poti.

Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...