Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Jesenski banket v Hamiltonu

| 11.10.2019, 07:48 Matjaž Merljak

Rojaki v kanadskem Hamiltonu so konec septembra praznovali god zavetnika slovenske cerkve sv. Gregorija Velikega. Ta dan so imeli le eno sveto mašo. Na prireditvi so mladim, ki so vključeni v slovensko skupnost, podelili štipendije.

Sveti Gregorij Veliki sicer goduje v začetku septembra, a zaradi takratnega podaljšanega vikenda je praznovanje prestavljeno v drugo polovico meseca, letos 22. septembra. Po maši, ki je potekala v obeh jezikih in sodelovanjem obeh zborov - slovenskega in angleškega - ter drugih sodelavcev, se je več kot 220 rojakov zbralo na kosilu.

Že v soboto dopoldne se je priglasilo veliko prostovoljcev, ki so pomagali pri pripravi dvorane, bara in v kuhinji. Olga Glavač pa je poskrbela, da je bila cerkev res praznično okrašena, poleg tega je spekla tudi kruh za prinašanje darov.

Več o jesenskem banketu, romanju v Midland in začetku slovenske šole je povedal župnik Drago Gačnik.

Sveta maša in kosilo pri jesenskem banketu v Hamiltonu
Sveta maša in kosilo pri jesenskem banketu v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Od lani na banketu podelijo tudi štipendije (Scholarship awards), in sicer prizadevnim mladim, ki so vključeni v organizacije slovenske skupnosti. Letos so jih prejeli: Kate Emond, Amalija Lukežič, Marissa Steinbergs, Teala Chambers, Angela Ponikvar. Višina štipendije je 750 oz. 1500 dolarjev.

Mladim so podelili štipendije
Mladim so podelili štipendije © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Na jesenskem banketu so podelili tudi posebno priznanje za delo in udejstvovanje v slovenski skupnosti, prejela ga je Terezija Sarjaš.

Priznanje za Terezijo Sarjaš
Priznanje za Terezijo Sarjaš © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

V Hamiltonu se je 7. septembra začela slovenska sobotna šola, trenutno je vpisanih štirinajst otrok, mlajšo skupino uči Lorie Mramor, starejšo pa Sandy Ferletič. Imeli so že sveto mašo ob začetku šolskega leta, na pevskih vajah z župnikom Dragom pa se učijo slovenske narodne in otroške pesmi.

Slovenska šola v Hamiltonu
Slovenska šola v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Na drugo septembrsko soboto so se tudi rojaki iz Hamiltona pridružili slovenskemu romanju v Midland, kjer je potekalo tradicionalno romanje Slovencev iz Ontaria k cerkvi kanadskih mučencev. Najprej so se zbrali v parku pod cerkvijo pri slovenskem križu v spomin na žrtve med drugo svetovno vojno. Tam je bila komemoracija, ki jo pripravlja društvo Tabor iz Toronta. Nadaljevali so s križevim potom, opoldne pa zaključili s sveto mašo v cerkvi Kanadskih mučencev, ki jo je daroval škof Anton Stres, somaševali pa so slovenski duhovniki: Valentin Batič, Leopoldn Valant in Ivan Plazar - lazaristi iz Toronta ter Drago Gačnik, salezijanec iz Hamiltona. Ker je bil ta dan tudi praznik povišanja sv. križa, je škof pri homiliji osvetlil pomen praznika za naše življenje.

Romanje v Midland
Romanje v Midland © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...