Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

AVDIO: Škof Lipovšek upa na čimprejšnjo zapolnitev škofijskega sedeža v Celju

13.10.2019, 08:40 Petra Stopar

Dobro leto dni je že od upokojitve celjskega škofa Stanislava Lipovška, tamkajšnji verniki pa še vedno čakajo na njegovega naslednika. Kdaj ga bo papež imenoval, ni znano. »Zato upamo, želimo in molimo, da bi se to čim prej rešilo,« pravi.

18. septembra je minilo natanko leto dni, odkar je papež Frančišek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška skladno z Zakonikom cerkvenega prava, saj je škof lani dopolnil 75 let. Škofa Lipovška smo ta teden gostili na Radiu Ognjišče in povedal nam je, čemu se posveča v tem obdobju ter kakšno je stanje na področju duhovnih poklicev v škofiji Celje. S škofom smo se pogovarjali tudi o srečanju slovenskih in hrvaških vernikov, ki bo 19. oktobra v Krašiću, rojstnem kraju kardinala Aojzija Stepinca. Pri koncu oddaje se je v duhu novembrskih praznikov dotaknil tudi načinov pogreba in opozoril na vprašanja žarnih pokopov in pokopov z raztrosom pepela.

Dr. Lipovšek je letos dopolnil 76 let in pravi, da po upokojitvi nima nič manj dela. Še vedno je zelo dejaven član škofovske konference, je pa tudi vodja slovenskega pripravljalnega odbora za sedmo slovensko-hrvaško srečanje, ki bo v soboto, 19. oktobra, ob 10. uri, v župniji Krašić pri Karlovcu.

»Zakaj Krašić? Zato, ker smo Slovenci hvaležni kardinalu, blaženemu Alojziju Stepincu, ki je na začetku druge svetovne vojne sprejel 534 duhovnikov, izgnancev, iz takratne mariborske in ljubljanske škofije, jih namestil po župnijah in tako mnoge rešil gotove smrti ali trpljenja v taboriščih,« je pojasnil in dodal, da o tem govori posebna knjiga, ki bo na romanju na razpolago.

V duhu gesla »Pošlji delavce na svojo žetev« bodo udeleženci skupaj z bogoslovci iz Ljubljane in Zagreba tudi molili za nove duhovne poklice in še: »Smo Cerkev in skupaj s Hrvati na poti življenja, kjer srečujemo tudi nekatere probleme in naloge. Prav je, da v moči naše vere pomagamo reševati odgovornim te medsebojne probleme, ki jih prinaša življenje.«

Kako gleda na še vedno prazen škofijski sedež v Celju?

»Že več kot eno leto čakamo na naslednika. To ni dobro, to je za škofijo slabo, naravnost povedano. Zakaj? Ker z izpraznjenim sedežem prenehajo delovati tudi nekatere pomembne službe, kot sta pastoralni in duhovniški svet.«

Ti temeljni škofijski ustanovi zdaj že nekaj časa počivata. Zadeve zato po njegovem mnenju počasi postajajo kritične. »Zato upamo, želimo in molimo, da bi se to čim prej rešilo. Tudi verniki in duhovniki skušajo to razumeti, čeprav me vsak vpraša, kdaj bo. Jaz pa tudi ničesar ne vem,« je še za Radio Ognjišče povedal škof Lipovšek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje
p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...