Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

60 let pod varstvom Marije Kraljice

| 03.09.2019, 18:15 Matjaž Merljak

V Slovenski vasi v Lanusu v Buenos Airesu letos obhajamo 60-letnico ustanovitve krajevne župnije Marije Kraljice in prav toliko let posvečenja cerkve. Za oboje se bomo slovesno zahvalili in bomo praznovali v nedeljo, 17. novembra, s slovesnim kronanjem Marijine podobe v cerkvi.

Toda začetek praznovanja smo na poseben način doživeli na sam praznik Marije Kraljice, v četrtek, 22. avgusta. Za ta praznik smo kronali njeno podobo, ki je na dvorišču šole. Gre za prav tako podobo, kot je v cerkvi, le da je veliko manjša, toda starejša in je kot prva bila pri mašah, ki so se darovale ob začetkih v manjši kapeli Slovenske vasi.

Kronanje je bilo nadvse slovesno, saj je Marijino podobo kronal krajevni škof msgr. Rubén Oscar Frassia, ob somaševanju devetih okoliških duhovnikov. Bogastvo bogoslužja je bilo izrazito s sodelovanjem otrok in učiteljev osnovne šole, obeh srednjih šol in otroškega vrtca. Praznovanja so se udeležili tudi mnogi starši ter nekateri župljani.

Škof nas je očetovsko nagovoril z razlago pomena kronanja Marije. Marija je tista, ki je povsem pozitivno ter v dejanju in z življenjem odgovorila na Božji klic. Povsem je služila Jezusu Kristusu, ki vemo, da bo nekoč kot Kralj prišel sodit žive in mrtve. Ne le, da ga je v veri spočela, nosila pod srcem, rodila v jaslih, materinsko ljubila in zanj skrbela v otroštvu in mladosti, ampak ga je tudi materinsko spremljala v javnem delovanju, darovanju, trpljenju in smrti, do zmage vstajenja. Od takrat materinsko spremlja Cerkev, ki je Kristusovo telo. Marija je Kraljica, ker je vsa v službi Kristusa Kralja.

Škof nas je tudi nagovoril, da bi bili odgovorni kot Marija, saj od te odgovornosti zavisi naše življenje ter življenje naših skupnosti. Bil je zelo oseben pri nagovarjanju in je z veliko nežnostjo in odločnostjo spodbujal k izpolnjevanju Božje volje.

Pri sveti maši v Lanusu
Pri sveti maši v Lanusu © Svobodna Slovenija

Poleg kronanja, se je še marsikaj dogajalo med starejšimi in mlajšimi. A mislim, da si bodo praznik najbolj zapomnili prav otroci. Tudi tisti mlajši, ki so popoldan po argentinski navadi hodili in plesali okoli Marijine podobe ter se veselili njih zavetnice in okronane Matere. Spominja me na tiste trenutke, ko smo se kot otroci držali za roke in v plesu prepevali »mi se imamo radi«. Priznam, da me je tisti dogodek zelo razveselil in mi tudi pomagal, da sem bil z otroki, kakor otrok. Marija Kraljica, prosi za nas!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...