Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Številke strižejo. Je predlog premalo domišljen?

05.09.2019, 16:30

Bo z letom 2021 prišlo do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma do njegovega prenosa v obveznega? Vse kaže, da je koalicija našla skupni jezik z Levico o njenem predlogu. Ker številke še strižejo, pogovori niso povsem končani. Vladni partnerji naj bi za skupno mizo znova sedli v torek in skupaj pregledali točne izračune in dolgoročne projekcije.

V Levici s sprejetjem predloga pogojujejo podporo proračunu

V Levici želijo, da bi državni zbor poseben zakon, ki bi posegel v to področje, sprejel še letos. V parlamentarni postopek bi ga radi poslali do konca meseca. S tem pogojujejo tudi svojo podporo proračunu.

Vprašanje na mizi že vsaj 15 let, mesec gor ali dol ne igra vloge

Na ministrstvu za zdravje si po drugi strani k tej problematiki prizadevajo pristopiti celostno ter jo rešiti znotraj zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, a njihov predlog bi bil za vladno obravnavo pripravljen junija prihodnje leto. Aleš Šabeder, ki vodi ta resor, verjame, da bi bilo tudi tako še mogoče ujeti časovnico Levice in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukiniti oziroma ga prenesti v obveznega z letom 2021. Šabeder ob tem opozarja, da igranje z datumi ni na mestu. Ker je to vprašanje na mizi že vsaj 15 let, mesec gor ali dol po njegovih besedah ne igra vloge. Kot poudarja, je treba v pogovore vključiti tudi ministrstvo za finance in zdravstveno blagajno.

Upoštevati je treba ohlajanje gospodarstva in demografske trende

Kaj pravi o predlogu Levice? "Striže 60, 70 milijonov. Ob neupoštevanju dveh pomembnih zadev. Zraven bo treba pripeljati ohlajanje gospodarstva. Projekcije so namreč narejene na stanju iz leta 2018, ko smo imeli relativno visoko gospodarsko rast. Prav tako ni upoštevana demografija, saj v predlogu obremenjujemo samo aktivno populacijo, trenutno je to približno 900 tisoč prebivalcev, ki bi bili plačniki, a se bodo z demografskimi trendi v prihodnjih letih zmanjševali."

Pod pokrovko se skrivajo težave

Vladni partnerji z Levico so ocenili, da je bil prvi sestanek delovnih skupin za to problematiko pozitiven in konstruktiven ter da so izsledki dobri. Obrnili smo se na SDS in NSi. Iz SDS so nam sporočili, da za zdaj ne nameravajo komentirati ničesar. Iz NSi se še niso oglasili, a je bilo v medijih mogoče zaslediti stališče strankinega poslanca Jerneja Vrtovca. Ta meni, da je predlog Levice na prvi pogled všečen, a se pod pokrovko skrivajo težave, saj bo veliko ljudi plačevalo več, vendar v zameno ne bodo dobili nobene dodatne pravice.

Denarja bo zmanjkalo

Pomisleke ima tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik. "Gre za premalo domišljen predlog Levice. Dejstvo, da iščejo denar v povišanih prispevkih, me zelo skrbi. Ti prispevki so iz dela, iz plač. Sami po sebi so zelo občutljivi na gospodarska gibanja. Zdaj je tega denarja malo več, potem ga bo malo manj ali zelo manj. Če se približujeta recesija in nižanje plač, odvisni pa bomo samo od prispevkov, bo denarja zmanjkalo," je bila jasna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...