Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Ob Mariji se vsak počuti varnega

01.09.2019, 16:56 Tone Gorjup

Na Brezjah so pripravili praznovanje ob 112. obletnici kronanja Marije Pomagaj. Škof Jeglič je namreč na angelsko nedeljo 1907 z zlatima kronama okrasil Marijo in Dete v njenem naročju. Dogodka se vsako leto spominjajo s slovesno sveto mašo, ki jo je tokrat daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V pridigi je dejal, da se ob Mariji vsak izmed nas počuti varnega.

Praznovanje v narodnem svetišču Marije Pomagaj se je začelo že sinoči z večerno mašo, ki jo je daroval komisar za Sveto deželo p. Peter Lavrih, procesijo z milostno podobo in celonočnim češčenjem.

V uvodu v današnjo praznično mašo je rektor svetišča p. Robert Bahčič dejal, da nas mora dogodek kronanja napolniti z veseljem, saj ob njej čutimo, da nas Marija spremlja na vsakem našem koraku. Nadškof Alojzij Cvikl, ki je vodil slovesnost, je v pridigi najprej dejal, da ob tem prazniku pozdravljamo Marijo kot kraljico, ki nas združuje v eno samo domovino, doma in vse po svetu. »Brezje so res milostni kraj, kjer se človek z zaupno vero ali pa kot iskalec na poti vere tukaj pri naši Mariji počuti sprejetega in doma. Mnogi prav tukaj na Brezjah doživijo, kako se želi Gospod po svojem usmiljenju dotakniti njihovih src, da bi jih ozdravil neštetih ran, in da bi nam vliv novega upanja in poguma. S kronanjem te milostne podobe nam je želel ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič Marijo približati kot tisto, ki želi vsakega od nas spremljati na poti našega življenja, ki nas želi vzeti pod svoje varstvo.« Nadškof je zatem omenil srečanje Marije in Elizabete. Dejal je, da srečanja niso naključje. Najprej je potrebno izstopiti iz sebe in se odpraviti na pot. Zatem je dejal: »Vsak od nas je povabljen, da se poda na pot k bližnjemu, da mu ponesemo to, kar smo mi sami prejeli. Kaj smo prejeli? Da se je Bog uzrl na nas v svojem usmiljenju. Prosimo Marijo, naj tudi nas obišče, naj tudi nam prinese Njega po katerem hrepenimo in ga iščemo,« je dejal nadškof in pridigo sklenil z besedami, da se ob Mariji vsak od nas počuti varnega.

Praznovanje na Brezjah se je nadaljevalo s popoldansko molitvijo za nove duhovne poklice frančiškanskih župnij ter mašo, ki jo je daroval provincial p. Marjan Čuden.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...