Marjan Bunič
Miha Močnik
Andrej Šinko
Papež z malgaškim predsednikom  (foto: Vatican News)
Papež z malgaškim predsednikom

VIDEO: Papež: Malgaški narod naj postane ustvarjalec lastne prihodnosti

07.09.2019, 20:09 Marta Jerebič

Madagaskar si mora prizadevati za razvoj vseh prebivalcev. K temu je papež pozval malgaške politike. Obsodil je korupcijo, izkoriščanje in izključevanje. V samostanu bosonogih karmeličank se je udeležil dnevne molitvene ure. Popoldne se bo srečal s škofi. Zvečer pa bo nagovoril mlade.

Celostni razvoj

Celoten papežev nagovor malgaškim politikom je bil osredotočen na poziv k celostnemu razvoju – tako ekonomskemu kot razvoju človeka kot takega, in sicer vsakega človeka. Država se uvršča med 10 najrevnejših na svetu, podhranjen je vsak drugi otrok.

»Spodbujam vas, da se na vso moč in odločno bojujete proti vsem razraščenim oblikam korupcije in izkoriščanju, ki povečuje družbeno neenakost, ter se spoprimete z izključevanjem, ki vedno ustvarja pogoje za nečloveško revščino.«

Papež je menil, da morajo malgaški politiki poseči po vseh oblikah mediacije, ki bodo zagotovile boljšo porazdelitev dohodka in celostni razvoj vseh prebivalcev, še posebej najrevnejših.

Varovanje okolja

Tako kot v Mozambiku je tudi na Madagaskarju opozoril na skrb za stvarstvo. Na rdečem otoku je 5 odstotkov vseh znanih živalskih in rastlinskih vrst. Prihaja pa do pretirane sečnje gozdov, rastlinska in živalska biotska raznovrstnost je v nevarnosti zaradi nezakonitega tihotapljenja in izvažanja. To sicer nekaterim omogoča preživetje, a papež poudarja, da je treba ustvarjati delovna mesta, ki bodo spoštljiva do okolja in bodo ljudem pomagala iz revščine. Brez družbene pravičnosti ne bo varovanja okolja, je dejal.

Sveti oče ob tem ceni pomoč mednarodne skupnosti, a dodaja, da mora biti malgaški narod sam ustvarjalec lastne prihodnosti. Zgled tega je blažena Viktorija Rasoamanarivo, ki jo je med svojim obiskom na Madagaskarju pred 30 leti za blaženo razglasil Janez Pavel II. Frančišek bo popoldne molil na grobu te ženske, ki je izhajala iz ene najvplivnejših družin Madagaskarja. Med letoma 1883 in 1886, v obdobju preganjanja in izgona misijonarjev, je podpirala katoliške skupnosti in se posvečala dobrodelnosti v korist revnih in gobavcev.

Papež škofom: Ne pustite volku vstopiti v čredo!

Škofom je poudaril, da ima Cerkev pravico izrekati se o vseh vidikih družbenega življenja, tudi o institucijah. V zvezi s pomanjkanjem duhovnikov pa jih je opozoril, naj ne dovoljujejo vstopa v duhovništvo nemoralnim kandidatom. »Prosim, bodite pozorni! Ne pustite volku vstopiti v čredo,« je bil jasen papež.

Prek mladih prihodnost vstopa na Madagaskar in v Cerkev

V ozračju svetovnega dneva mladih, med petjem in plesom, je zvečer na obrobju Antananariva svetemu očetu prisluhnilo več kot 100.000 mladih. Bodite graditelji prihodnosti in ne bojte se umazati rok, ne umikajte se v samoto, ne popuščajte glasovom, ki želijo, da ste tiho, ali ki vam obljubljajo lahke poti, jim je dejal Frančišek.

»Obstaja nevarnost, da bi mislili - nič se ne more spremeniti in nihče ne more ničesar storiti … Bodite pozorni na to grenkobo! Z Jezusom so možna vedno nova obzorja. Prek vas prihodnost vstopa na Madagaskar in v Cerkev,« je dejal papež.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...