Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Nina Scortegagna Kavčnik (foto: Tanja Dominko)
Nina Scortegagna Kavčnik

Študent naj bo! Kaj pa študentsko delo?

Sociala | 03.08.2019, 11:36 Tanja Dominko

Študentsko delo je možnost, ki jo imajo dijaki in študentje vse od 15. leta naprej. Mnogi s pridom izkoristijo pot do zaslužka in nabiranje izkušenj in tako precej lažje ugotovijo, kje se bo nadaljevala njihova karierna pot. Zakonodaja je študentom omogočila, da jim za čas dela prek študentske napotnice delodajalci vplačujejo tudi del prispevkov za pokojninski sklad, dileme, ali si v tem času zaslužijo tudi plačilo za malico in prevoz na delo, pa so še odprte.

Na trgu je povpraševanja po študentskem delu veliko, kar 30 tisoč podjetij išče za delo študente, čeprav njihovo delo ni tako poceni, kot se zdi na prvi pogled. Nina Scortegagna Kavčnik iz Obrtno podjetniške zbornice Slovenije pojasni: »Študentsko delo ni poceni, za približno 100 evrov zaslužka študenta delodajalec plača približno 160 evrov. Stroški so podobni, če vzamemo povprečno plačo.« Sicer je določena najnižja urna postavka za študenta, ki 1. 4. 2019 znaša 4,86 evra bruto (4,13 neto).

Sprememba zakonodaje je namreč leta 2014 prinesla tudi študentom nekaj socialne varnosti. »ZUJF je 2014 prinesel obvezo, da so študenti tudi pokojninsko zavarovani, tudi zdravstveno zavarovani, nimajo pa zavarovanja za primer brezposelnosti in starševstva.« Na leto je na podlagi študentskega dela vplačanih približno 50 milijonov evrov prispevkov za socialna zavarovanja.

Katere pa so bistvene razlike med delom prek študentskega servisa in redno zaposlitvijo?

»Študent in delodajalec ne skleneta nobene pogodbe, ampak gre za ustni dogovor o višini plačila in delovnem času. Študentje niso varovani z nobenim zakonom, nimajo omejitve glede nadurnega dela, glede nočnega dela, delodajalci jim niso dolžni plačevati dodatkov za praznično ali nočno delo.«

Razlike torej obstajajo in bodo obstajale tudi v prihodnje. Je pa fleksibilna oblika zaposlitve po eni strani dobrodošla za delodajalca, ki študenta lahko z danes na jutri odslovi, a hkrati lahko nastopi problem, ker tudi študent lahko po dveh dneh meni nič tebi nič ne pride več na delovno mesto. Odgovornost je torej na obeh straneh precej razrahljan pojem.

Mladi lahko pomagajo tudi pri različnih delovnih akcijah Karitas
Mladi lahko pomagajo tudi pri različnih delovnih akcijah Karitasrostovoljci © ARO

Je pa študentsko delo vendarle pomembno tudi z vidika dijakov in študentov, saj si pridobivajo izkušnje, včasih pomeni tudi zaposlitev pri istem delodajalcu. Glede na povprečni mesečni zaslužek študenta (170 EUR) je razvidno, da večina njih delo opravlja začasno in občasno in ne redno vsak dan po osem ur.

Sociala, Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...